Кукерските групи от с. Брежани и с. Сушица, Карловско, станаха първи на фестивала Старчевата
Кукерските групи от с. Брежани и с. Сушица, Карловско, станаха първи на фестивала Старчевата / netinfo
Кукерските групи от карловското село Сушица и от с. Брежани, община Симитли, грабнаха първото място на Третия Международен кукерски фестивал "Старчевата" в Разлог.

Втори станаха кукерите от радомирското село Копаница и участниците от кв. „Дълбошница”, Петрич, които показаха „русалийски игри за прогонване на злите духове”.

Третото място остана за групата „Арапи” от Шумен, както и за участниците от с. Климент, община Карлово и от сливенското село Драгоданово, съобщиха от общинска администрация - Разлог.

Наградата на кмета на община Разлог инж. Любен Татарски взе групата от с. Турия, Старозагорско. Според шестчленното жури, председателствано от проф. Николай Цветков - ръководител на катедра "Хореография" в ЮЗУ "Неофит Рилски", най-добре са представили своята традиция кукерите от с. Черниче, община Симитли и от с. Кабиле, община Ямбол.

Отличия за най-оригинална маска и костюми спечелиха участните от с. Калугерово, Пазарджишко, с. Радибош, община Радомир и с. Полена, община Симитли.

Награди получиха най-малкият участник в карнавала - Борислав Илиев от Брежани, и най-възрастният - Георги Стаменов от Стара Загора. Поощрителна награда получи групата от с. Горни Домлян, община Карлово.

Общият награден фонд, осигурен от община Разлог, е 5 000 лева. Кукерската група от Разлог и с. Бачево, както и международните групи не участваха в класирането.

Традиционно кукерскта група от Разлог закри карнавала. Над 80 кукера и 200 участници в носии от Разлог и с. Бачево превзеха централния площад в Разлог.

Общо 1200 кукери от 22 групи участваха в тазгодишното издание на Международния фестивал "Старчевата".