Как поленът влияе върху климата?
Как поленът влияе върху климата? / снимка: БГНЕС

Пролетни ветрове пренасят на големи разстояния полен, осигурявайки появата на ново поколение растения и дървета. Какво обаче се случва по време на това пътуване по въздуха? На този въпрос се е опитала да намери отговор ръководителката на изследването и експерт по атмосферни науки от университета на Мичиган Алисън Стайнър. За да се образува капка от облак, е нужно кондензационно ядро (фини частици прах, морска сол), около което да се кондензира водна пара, съобщава ЮПИ.

Досега се смяташе, че частиците полен са прекалено едри, за да влияят върху формирането на облаци, още повече че не остават дълго време във въздуха. Като прелистили медицинска литература, Стайнър и екипът й открили, че зърна полен може да се разградят до съвсем малки частици, които предизвикват алергия у някои хора.

Учени установиха какво е влиянието на човека върху климатични феномени

Във влажна среда поленът се разгражда още по-бързо - за няколко минути и дори за няколко секунди генерира производството на фини частици, които действат като кондензационни ядра.

Именно това установили учените в рамките на лабораторно изследване. Проби от полен от дъб, американски орех, бреза, кедър, бор и крестовник Senecio jacobaea били потопени в чиста вода за един час. Известно е, че този полен е пренасян от ветровете. След това пробите били разпръснати под формата на спрей във въздуха в т.нар. облачна камера в Тексаския университет, в която е била направена възстановка на влажна среда, сходна с тази в атмосферата през пролетта. Оказало се, че частици с размери 50, 100 и 200 нанометра действат като кондензационни ядра. Те бързо се обграждат с вода, за да формират облаци.

Нови видове боб издръжат на суша и по-високи температури

Изследването с електронен микроскоп показало, че зърната полен с размери 20-50 микрометра са се свили до наномащабни размери, т.е. до размерите на фините частици във въздуха, които са в състава на облаците. Следователно колкото повече е поленът, толкова повече са облаците и е по-голяма вероятността да вали дъжд.

Източник: БТА