В годишното си послание Обама ще наблегне на безработицата
В годишното си послание Обама ще наблегне на безработицата / снимка: Reuters, архив

Създаването на нови работни места ще бъде главна тема в годишното послание на американския президент Барак Обама до Конгреса. Самият президент обяви това в съботното си видеобръщение към свои привърженици.

Обръщението ще бъде представено на съвместно заседание на двете камари във вторник вечерта местно време (сряда пред нощта българско). Американските президенти използват посланието „За положението на Съюза”, за да представят приоритетите на своята вътрешна и външна политика. „Основното ми внимание ще бъде концентрирано върху това да осигурим нашата конкурентност, да съкратим дефицита на федералния бюджет и решаването на проблема с държавния дълг”, заяви Барак Обама, информира БГНЕС.

Високото ниво на безработица от 9,4% е основно главоболие за американската администрация. Според Обама то ще спадне, ако се повишат конкурентността и износа на американската продукция. Ето защо в посланието си президентът ще засегне и темата за конкурентността, а също съкращението на дефицита на федералния бюджет и решаването на проблема с държавния дълг.