Всекидневната консумация на само 150 грама ориз може да ни предпази от затлъстяване, установиха японски учени, цитирани от портала Юрикалърт.
Изследователи от колежа за хуманитарни науки в Киото анализирали хранителния режим и начина на живот на жителите на 136 страни. В тези държави, в които хората консумирали минимум по 150 грама ориз дневно, населението се оказало по-стройно. Десетократното намаляване на консумацията на този продукт пък водела от своя страна до затлъстяване и наднормено тегло.
Черно злато - оризът като средство за отслабване
Изследването изтъква, че връзката на консумацията на ориз и надебеляването се запазвала дори и тогава, след като били отчетени и други фактори от здравно и социално-икономическо естество.
Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети
Учените са на мнение, че целулозата, съдържаща се в ориза, засилва чувството за ситост и предотвратява преяждането. Като достойнство на този растителен продукт се изтъква и ниското съдържание на мазнини в него и незначителното повишаване на кръвната захар след консумацията му.
Оризът - чудото от Азия (ВИДЕО)
Но учените все пак предупреждават, че прекомерното присъствие на ориза в хранителния режим води до метаболитен синдром и диабет.
Вижте още:
Вижте най-добрите храни за перфектна фигура
Пет от най-полезните храни, които трябва да консумираме
Столетниците по света и техните менюта
Десет пролетни суперхрани
Десет храни с магически сили
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Изследователи от колежа за хуманитарни науки в Киото анализирали хранителния режим и начина на живот на жителите на 136 страни. В тези държави, в които хората консумирали минимум по 150 грама ориз дневно, населението се оказало по-стройно. Десетократното намаляване на консумацията на този продукт пък водела от своя страна до затлъстяване и наднормено тегло.
Черно злато - оризът като средство за отслабване
Изследването изтъква, че връзката на консумацията на ориз и надебеляването се запазвала дори и тогава, след като били отчетени и други фактори от здравно и социално-икономическо естество.
iStock/Getty Images
Учените са на мнение, че целулозата, съдържаща се в ориза, засилва чувството за ситост и предотвратява преяждането. Като достойнство на този растителен продукт се изтъква и ниското съдържание на мазнини в него и незначителното повишаване на кръвната захар след консумацията му.
Оризът - чудото от Азия (ВИДЕО)
Но учените все пак предупреждават, че прекомерното присъствие на ориза в хранителния режим води до метаболитен синдром и диабет.
Вижте още:
Вижте най-добрите храни за перфектна фигура
Пет от най-полезните храни, които трябва да консумираме
Столетниците по света и техните менюта
Десет пролетни суперхрани
Десет храни с магически сили
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук