Заразата с новия коронавирус почти не засяга някои хора, докато други развиват животозастрашаващи симптоми на инфекцията COVID-19. Досега не беше ясно защо симптомите и остротата на заболяването се различават толкова много сред заболелите, писа електронното издание "МедикълЕкспрес".

Германски учени установиха, че тежкото протичане на болестта е свързано не само със силно активиране на имунитета и на възпалителни реакции, но и на дисфункция на ендотела - слой от епителни клетки, които покриват вътрешните стени на кръвоносните съдове. Ако тази бариера между кръвотока и тъканта се увреди, състоянието на пациента се влошава.

"Изследвахме кои имунни клетки се активизират при тежки случаи и по какъв начин кръвоносните съдове и активността им влияят в развитието на болестта", обясни проф. Кристине Фалк от Медицинското училище в Хановер и от Германския център за инфекциозни изследвания.

Много клинични симптоми като разрушаване на кръвоносните съдове в белите дробове и остър респираторен дистрес синдром насочват към ефекта върху ендотела.

Инфекцията със SARS-CoV-2 изглежда предизвиква силно активиране на имунните и еднотелни клетки в белите дробове, което води до освобождаването на различни разтворими протеини на кръвната плазма.

Новият подвариант на Омикрон е в България

Тежките случаи на COVID-19 се свързват с дисфункция на ендотела, при която бариерата между алвеолите и съдовете наоколо е увредена.

Учените са изследвали 25 пациенти с тежка форма на COVID-19 и 17 пациенти, възстановили се в интензивни отделения. Изследователите са доказали, че тежестта на протичане на болестта е свързана с разрушаването на бариерата на ендотела и може да се измери чрез протеините на възпалителната реакция и на плазмата.

Установява се, че седем плазмени протеина са свързани с тежката форма на болестта, характеризираща се със силен възпалителен процес и тежко увреждане на ендотела. Възстановяването от тежките случаи на COVID-19 се свързва с регенерацията на ендотелната бариера.
БТА