/ ThinkStock/Getty Images
Сондата „Нови хоризонти” с новогодишно прелитане край Ултима Туле
Ръководителите на мисията "Нови хоризонти" на НАСА решиха да бъде следван оптималният курс, при който апаратът ще премине на разстояние 3500 км от Ултима Туле, съобщи в. "Дейли мейл".
 
Решението беше взето след триседмични проучвания на потенциалните опасности. Другата траектория щеше да изведе "Нови хоризонти" на три пъти по-голямо разстояние от Ултима Туле. При скоростта, с която се движи апаратът - около 51 000 км/ч, сблъсък дори и с най-малката частица може да е фатален.
 
Ултима Туле е обект с диаметър 30 км в пояса на Койпер на 6,5 млрд. км от Земята. Официалното му име е 2014 MU69. Неофициалното е заето от средновековната литература и означава далечен неизвестен свят. Специалистите не са сигурни какво представлява Ултима Туле - дали е един обект, или двоен, или система от малки тела. След прелитането на "Нови хоризонти" вероятно Ултима Туле ще получи друго име.
 
Сондата „Нови хоризонти“ се подготвя за приближаване до астероида Ултима Туле

Заради малкия размер на Ултима Туле насочването на инструментите ще бъде деликатно. "Едно премигване" и снимките може да са празни при толкова голяма скорост.
 
"Нови хоризонти" ще изследва формата, състава и средата на Ултима Туле, уточни Би Би Си. Като повечето обекти в пояса на Койпер, съставът вероятно е от прах и лед, свързали се при образуването на Слънчевата система преди повече от 4,5 млрд. години. Такива обекти на теория са с удължена форма, като картоф или фъстък. Повърхността би трябвало да е много тъмна, след като е "изгаряна" през еоните от високоенергийна радиация - космически и рентгенови лъчи.
 
„Нови хоризонти” разкри метанови дюни на Плутон

Специалистите се надяват да научат как са се образували такива обекти. Според една от теориите това става с акреция - процес на нарастване на масата от много зрънца с големина на чакъл.
 
Най-голямото доближаване на "Нови хоризонти" до Ултима Туле се очаква да е в 5.33 ч. по Гринуич на 1 януари. Най-интересните данни и снимки ще са от 48-часов период. Радиосигналите от разстояние 6,5 млрд. км пътуват повече от шест часа до Земята. Така че потвърждение ще бъде получено по-късно през деня, а първите снимки ще пристигнат на 2 и 3 януари.
 
Мисията "Нови хоризонти" започна през януари 2006 г. След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 млрд. км, през 2015 г. "Нови хоризонти" изследва планетата-джудже Плутон. След това се насочи към Ултима Туле.
БТА