Кралят на Саудитска Арабия Салман
Кралят на Саудитска Арабия Салман / БГНЕС
Саудитският крал Салман откри в Рияд среща на върха на арабските държави от Съвета за сътрудничество от Залива (ССЗ) с призив за регионално единство срещу Иран и за гарантиране на енергийните доставки и морските търговски пътища, предаде Ройтерс.

"Регионът ни днес се сблъсква с обстоятелства и предизвикателства, за справянето с които са нужни съгласувани усилия, тъй като иранският режим продължава агресивните си действия, които заплашват сигурността и стабилността", заяви кралят.

В предавана по телевизията реч той призова международната общност да се противопостави на ядрената и ракетната програма на Иран.

ОПЕК намалява производството на нефт


В ССЗ влизат Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Кувейт, Оман и Катар.

Тази 40-а среща на шестте страни в ССЗ се провежда след няколко атаки тази година в района, за които Рияд и съюзниците му обвиняват Техеран. Тя е свикана и на фона на очаквания за възможно сближаване между Саудитска Арабия и Катар след разрива през 2017 г. Тогава четири страни начело със Саудитска Арабия прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки го, че финансира терористични организации - нещо, което Доха отрича.

Катарската информационна агенция обаче днес съобщи, че емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани няма да участва в срещата, а страната ще се представлява от премиера шейх Абдула бин Насер Ал Тани. Това предизвика редица коментари, че по този начин силно намаляват надеждите най-после да се сложи край на вътрешния конфликт в ССЗ - най-тежкия в историята на организацията.

САЩ изпраща 7000 войници в Иран за възпиране на агресията

Срещата обаче завърши без този конфликт изобщо да бъде споменат, отбеляза Ройтерс. Саудитският крал Салман, който по-рано днес лично посрещна с традиционно "добре дошъл" катарския премиер, призова за регионално единство в противопоставянето срещу Иран.

Заключителното заседание при закрити врата продължи по-малко от 20 минути, след което бе оповестено заключителното комюнике. В него се подчертава нуждата да се укрепи сътрудничеството във военната сфера и сигурността и се предвижда създаването на финансов и валутен съюз до 2025 г.

След прочитането на комюникето емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, който отдавна настоява за разрешаване на спора с Катар, приветства призива за единство. Обръщайки се към крал Салман, той каза: "По волята на Бог, следващите срещи ще бъдат по-добри от предишните".

Два източника, цитирани от Ройтерс и запознати със саудитските подходи, отбелязаха, че Рияд е смекчил тона си по списъка с 13-те искания, за да бъде вдигнато ембаргото срещу Катар. Тези искания включват: Доха да прекрати връзките си с "Мюсюлманските братя", да закрие телевизия "Ал Джазира", да затвори турската военна база на своя територия и да свие връзките си с Иран, с когото Катар споделя едно огромно газово находище.

Малко е известно обаче докъде са стигнали преговорите по въпроса. Според западен дипломат от днешната среща на върха едва ли може да се очаква незабавно прекратяване на спора.


 
БТА