/ Thinkstock/Getty Images
По нареждане на президента Джо Байдън Пентагонът е поставил в повишена готовност около 8500 базирани в САЩ войници, които може да бъдат изпратени в Европа, ако Русия нападне Украйна, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки говорителя на Пентагона Джон Кърби.

Вчера той заяви, че окончателно решение още не е взето и това ще стане, само ако НАТО реши да задейства своите сили за бързо реагиране или ако "възникне друга ситуация" във връзка с напрежението заради струпването на руски войски по украинските граници. "Целта е да се вдъхне увереност на нашите съюзници от НАТО", каза Кърби и добави, че САЩ нямат намерение да разполагат войници в самата Украйна.

САЩ повишиха готовността на войските си в чужбина

Говорителят уточни, че министърът на отбраната Лойд Остин е препоръчал на Байдън около 8500 войници да получат заповед да се подготвят за евентуално разполагане в Европа, имайки предвид, че руският президент Владимир Путин не отслабва военния си натиск върху Украйна. Повечето от тези 8500 военнослужащи биха били изпратени като част от натовските сили за бързо реагиране, ако те бъдат задействани. Кърби каза, че не може да изключи възможността, че в рамките на допълнително подкрепление може да бъдат предислоцирани вече разположени в Европа американски войници.

Междувременно Байдън проведе вечерта 80-минутен видеоконферентен разговор с няколко европейски лидери за украинската криза, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

В срещата участваха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският премиер Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, британският министър-председател Борис Джонсън, президентът на ЕС Шарл Мишел и председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Столтенберг: Опасността от сблъсък с Русия не е избегната

Пред журналисти Байдън нарече срещата "много, много, много добра" и каза, че на нея е имало "пълно единодушие".

В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и "подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена", която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО".

След срещата полският президент Анджей Дуда каза, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, заяви той пред журналисти. "В момента няма съюзник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО", каза той.

Борис Джонсън: Руското нахлуване в Украйна може да стане нова Чечня (ВИДЕО)

В изявление на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в разговора лидери са били съгласни, че ако Русия нахлуе в Украйна, съюзниците трябва бързо да отвърнат с наказателни мерки, включително с "безпрецедентен пакет от санкции" срещу Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предупреждения, но също така и засилен диалог с Москва, заяви френското президентство. То съобщи, че "през следващите дни" Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски.
БТА