/ Thinkstock/Getty Images
Лондон обвинява руски хакери за вълна от кибератаки
Американското правителство днес издаде предупреждение за кибератаки, за които предполага, че са поръчани от правителството на Северна Корея, взело на прицел космическия, телекомуникационния и финансовия сектор от 2016 г. насам, предаде Ройтерс.
 
В предупреждението на ФБР и министерството на вътрешната сигурност се посочва, че севернокорейски хакери използват зловреден софтуер, известен като FALLCHILL, за да получат достъп до компютърни системи и да изложат на риск мрежови системи.
 
Рекордно увеличение на кибератаките, над 200 000 се регистрират на ден

В предупреждението на американското министерство на вътрешната сигурност се казва, че атаките са извършвани от група, нарекла се Скритата кобра, известна и като Лазарус. Американските власти вече обвиниха тази група за серия от компютърни атаки през 2009 г. Те твърдят, че групата е свързана с Пхенян, припомня АФП.
 
Същевременно британските власти обвиниха руски хакери в извършването миналата година на серия от кибератаки срещу британски медии, телекомуникационни системи и срещу енергийния сектор на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.
 
Американците са скептични към Тръмп и се страхуват от тероризма

Обвиненията бяха направени от Киаран Мартин, ръководителя на Центъра за национална киберсигурност на Великобритания. Тези твърдения бяха отправени, след като в понеделник британският премиер Тереза Мей назова Русия като основна страна, опитваща се да подкопае правилата на международната система и я обвини в намеса в избори и в хакерски атаки срещу правителствени учреждения и ведомства на други страни. Русия категорично отрича каквато и да е намеса в избори в други страни.
 
Междувременно съд в Киев разпространи изявление, в което обвини хакери за кражбата на близо 1 млн. долара от украинската Банка Кредит Днепр, принадлежаща на украинския милиардер Виктор Пинчук, предаде ТАСС.
 
Тереза Мей с критики към Русия

Кражбата е била извършена миналата година през април, а откраднатата сума е 950 831, 85 долара, се отбелязва в документа на съда. Отговорна е групировка, в състава на която влизат граждани на Русия и на Украйна. Хакерите са откраднали сумата чрез банкомати на територията на Китай. Съдействали са им и граждани на Русия, Украйна, Армения и Азербайджан.
 
Виктор Пинчук е сред десетте най-богати украинци.
БТА