/ БТА

Говорителят на Пентагона, Сабрина Сингх, потвърди този вторник, че временният кей, построен край бреговете на Газа, с цел  да улесни доставките на хуманитарна помощ, изпращана от Кипър, беше изтеглен до израелското пристанище Ашдод за втори път.

Сингх каза, че временният кей се съхранява в Ашдод и се очаква да бъде върнат обратно в Газа по-късно тази седмица, въпреки че точната дата все още не е определена.

Кеят беше премахнат поради очакваното бурно море край бреговете на Газа, а той може да работи само при условия, при които вълните са по-малки от 1,25 метра.

„Исторически, до началото на септември моретата започват да се покачват и майката природа си казва думата. Мисля, че просто ще трябва да видим какво ще е времето занапред“, коментира заместник-началникът на Централното командване на САЩ вицеадмирал Брад Купър.

Премахването на кея тази седмица е вторият път, когато той е отнесен в Ашдод, откакто беше поставен за първи път преди пет седмици.

Американските въоръжени сили съобщиха в събота, че се готвят временно да преместят на друго място изградения от тях кей до бреговете на Газа за доставка на хуманитарна помощ за анклава заради очаквани неблагоприятни метеорологични условия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Симона-Алекс Михалева/БТА