Горските пожари, които от месеци бушуват в Русия, могат да достигнат исторически размери, предупреждават еколози.

"Този път положението е много по-лошо, отколкото през 2020 г. и предходната година", каза пред ДПА Григорий Куксин от "Грийнпийс".

В особено тежко засегнатата република Саха (Якутия), в североизточната част на страната, "вече говорим за рекорд от началото на метеорологичните регистри в Русия", добави той. "Досега огънят обхващаше около 16,5 милиона хектара. Не всичко е гора, не всичко е напълно изгоряло", каза той.

Разрастването на пожарите в Русия заплашва център за ядрени изследвания

Куксин е изчислил, че до момента са унищожени около 6 милиона хектара гора. Службата за защита на горите твърди, че сега горят около 4 милиона хектара (40 000 квадратни километра) земя. Това е приблизително колкото територията на Швейцария.

Отрицателният рекорд на века е поставен през 2012 година, когато бяха опожарени около 16 милиона хектара. Тази година може да бъде достигнат нов максимум, предупреди Куксин.

Пожарите са толкова широко разпространени, че страдат дори хора, които не са пряко застрашени от пламъците: задимени са стотици села и десетки градове в различни части на Русия.

Над 9 хиляди спасители в момента се борят с пламъците.

Горските пожари в Якутия са произвели рекордно количество въглеродни емисии (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Владимир Путин нареди да бъде увеличен броят им и изпрати в района министъра на гражданската защита.

Властите обвиняват за случилото се сушата, предизвикана от изменението в климата.

"Без увеличаване на средствата за опазване на горите няма да е възможно да се гасят пожари при новите климатични условия", добави Куксин.
БТА