/ БГНЕС
Президентът на Русия Владимир Путин се срещна с папа Франциск, ден преди пристигането във Ватикана на украински католически лидери, които ще обсъждат различни проблеми на страната си, и на фона на спекулации, че визитата му може да е прелюдия за първо папско пътуване до Русия, предаде Ройтерс.

"Благодаря Ви за времето, което ми посветихте", каза Путин в края на 55-минутния разговор, подробности за който не бяха съобщени.

Путин, който се е срещал с папа Франциск два пъти, пристигна с близо час закъснение за днешната аудиенция. Той закъсня с 50 минути за първата им среща през 2013 г. и с повече от час за втората през 2015 г., отбелязва Ройтерс.

След днешната срещата в папската библиотека в Апостолическия дворец, Путин и папа Франциск си размениха подаръци, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Президентът е подарил икона с изображение на апостолите Петър и Павел, както и диск с филма на Андрей Кончаловски "Грях" за Микеланджело и илюстриран албум за лентата, а Светият отец - лично подписано Послание по случай Световния ден на мира 2019 г., възпоменателен медал за шестата година на своя понтификат, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, и офорт на Джузепе Вази от 1774 г., изобразяващ площада "Свети Петър". На медала е гравиран цитатът "Нищо не е загубено с мира. Всичко може да бъде загубено с войната" от радиообръщението на папа Пий ХII от 24 август 1939 г.

По повод гарвюрата от 18 век, папата казал, че я поднася на Путин, "за да не забрави Рим". Президентът обещал да и намери най-достойното място.

Руският президент се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно Путин изрази надежда, че Рим ще се обяви ясно и последователно в подкрепа на възстановяването на пълноценните отношения на Русия с Европейския съюз, и ще помогне за убеждаването на Брюксел, че санкциите срещу Москва са били грешка, предаде Ройтерс.
 
Надяваме се, че Италия ще изказва последователно и ясно тази позиция и ще се бори за това, което нееднократно е било заявявано публично, а именнно - пълноформатно връщане към нормалните отношения между Русия и Европа като цяло, каза Путин, цитиран от ТАСС, на пресконференция след срещата си с италианския премиер Джузепе Конте.
 
Москва разбира, че възможностите за маневриране на Рим са ограничени от различни фактори, но се надява, че Италия би могла да разясни на ЕС щетите, които санкциите на съюза са причинили, отбеляза президентът.
 
Путин каза, че не вижда непреодолими препятствия пред възстановяването на отношенията между Москва и Брюксел в пълен формат и е готов да изпълни своята роля, ако не се създават изкуствени пречки по пътя на Русия.
БТА