Фицо
Фицо / БГНЕС
Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилно и се подобрява, заявиха днес лекарите, които го лекуват, след като той беше прострелян с четири куршума при опит за убийство миналата седмица, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че атаката миналата сряда представлява първият значим опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и е подчертала дълбокото политическо разделение в словашкото общество.

"След днешното заседание на медицинския съвет състоянието на пациента е стабилно", се казва в изявление на страницата във "Фейсбук" на болницата в централния словашки град Банска Бистрица. "Клиничното му състояние се подобрява, той комуникира и показателите за възпаление постепенно намаляват. Премиерът остава под наша грижа", се добавя в изявлението.

Вицепремиерът Роберт Калиняк вчера каза, че животът на Фицо вече не е в непосредствена опасност, въпреки че състоянието му все още е прекалено сериозно и не позволява той да бъде преместен в болница в столицата Братислава.

Междувременно министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок вчера каза, че е бил създаден разследващ екип, който ще провери дали заподозреният е действал самостоятелно, както беше предположено първоначално.

Седемдесет и една годишният заподозрян беше идентифициран от прокуратурата като Юрай Ц. Той е бивш охранител в търговски център и е написал три стихосбирки. По думите на Ещок разследващите ще се опитат да разкрият дали той е бил част от група, чийто членове се насърчавали взаимно да извършат убийство.

Един от факторите, които навеждат към мисълта за намеса на други хора, е че комуникациите в интернет на заподозрения били изтрити два часа преди опита за убийство, но не от самия него и най-вероятно не от съпругата му, добави той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА