/ БТА
Външните министри на осем държави членки на Европейския съюз призоваха ЕС да забрани свободното пътуване на руски дипломати в границите на съюза и да ги ограничи в страните, в които са акредитирани, предаде Ройтерс.

Призивът е изпратен под формата на писмо до Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност.

„Свободното движение на притежателите на руски дипломатически и служебни паспорти, акредитирани в една приемаща държава, в цялото Шенгенско пространство улеснява злонамерените дейности", се казва в писмото от 11 юни, до което е получила достъп агенция Ройтерс.

Разузнаването, пропагандата "или дори подготовката на саботажни действия са основното работно натоварване на голям брой руски "дипломати" в ЕС" и макар експулсирането да е важно, заплахата остава, заявиха министрите.

"Смятаме, че ЕС трябва строго да следва принципа на реципрочност и да ограничи движението на членовете на руските дипломатически мисии и членовете на техните семейства само на територията на държавата, в която са акредитирани", заявиха те.

"Тази мярка значително ще стесни оперативното пространство за руските агенти", се допълва в писмото, подписано от външните министри на Чехия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша и Румъния.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА