Липсата на физически упражнения е свързана с по-висок риск от смърт при COVID-19 или с прекарване на заболяването под тежката му форма, предава Франс прес.

Агенцията цитира британско проучване, обхванало около 50 000 души.

20 неща, които COVID-19 промени в живота ни (СНИМКИ)

Хората, които били с ниска физическа активност най-малко две години преди пандемията, по-често се налагало да бъдат хоспитализирани заради коронавируса. Те по-често попадали в интензивните отделения и не успявали да се преборят с болестта.

коронавирус
iStock/Getty Images

Като рисков фактор за изкарване на тежката форма на заболяването обездвижването е поставено на трето място след напредналата възраст и претърпяна трансплантация на органи.

Слънчевите райони са свързани с по-малко смъртни случаи от COVID-19

В сравнение с останалите рискови фактори като тютюнопушенето, затлъстяването, високото кръвно налягане, сърдечносъводите и раковите заболявания, ниската физическа активност се оказала с най-висока опасност при всички отчетени резултати, констатират учените.

Изследователите изучили здравните досиета и рисковите фактори на 48 400 пълнолетни граждани на САЩ, заразени с COVID-19, в периода януари-октомври 2020 г. Средната възраст на пациентите е била 47 години, около две трети били жени /62 процента/. Средно техният индекс на телесната маса бил 31, малко над прага на затлъстяването.

Лекари от ВМА съветват как да преодолеем обездвижването с упражнения

Повече от половината от участниците в изследването не са имали преди това болести от рода на диабета, на рака, на сърдечносъдовата система и на бъбреците.

Гърбът е онази част от тялото, която често пренебрегваме. Сещаме се за него едва когато започне да ни боли. Проблемите могат да дойдат от продължително обездвижване или неправилна стойка. Вследствие на това се появяват изкривявания, дископатия, шипове. Затова е хубаво да вземем мерки навреме. Предлагаме ви няколко лесни начина, с които да се отървете от досадната болка в гърба.
ThinkStock/Getty Images

Около 20 процента са имали поне по един рисков фактор, и около една трета - по два и повече.

Смъртните случаи от коронавирус в Европа надхвърлиха 1 млн.

Всички участници обявявали за своята физическа активност три пъти между март 2018 и март 2020 г.

Около 9 процента от хората с обездвижване се оказали хоспитализирани, а 2 процента са починали вследствие на COVID-19.
БТА