Лекарите от ВМА съветват как да преодолеем обездвижването с упражнения
Няколко часа пред компютъра. Дълго време, заседнали на стола, или пък в изкривени пози на леглото. Така, въпреки че не сме направили и крачка, работата вкъщи завършва с болка.

Какво да направи всяка зодия, докато стои у дома в самоизолация? (ВИДЕО)


Трябва да има акивност. Невинаги активността включва продължително разстояние. Или натоварване. Тя включва мобилизация на мускулатурата, на венозната помпа и на циркулацията“, казва полк. доц. Любина Веселинова, Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина към ВМА.

Докато работим на компютъра, отпуснати на стола, циркулацията на телесни течности е ограничена. Схваща ни се вратът, появяват се болки в гърба и краката. Често възниква и така нареченото тензионно главоболие, което според някои проучвания тормози една пета от хората на планетата.

Започваме импровизирания час по физкултура именно с това главоболие. Преди да се заровите в домашната аптечка, пробвайте това. Леки движения, с които да размърдаме шията. 

Кинезитерапевтите от ВМА препоръчват тази серия упражнения да се прави веднъж или два пъти на ден с между 3 до 5 повторения.

Продължаваме да движим мускулатурата в тази част на тялото със серия упражнения с участието на ръцете и рамената.

Радина Кърджилова стяга фит тяло в домашни условия (ВИДЕО)


Време е за гръбнака – тук е моментът за една по-трудна провокация на нашите възможности. Опитайте се да хванете двете си ръце по този начин – зад гърба. Внимателно да не изпука нещо. Ако ви е трудно, прескочете това упражнение.

Със сигурност обаче ето това ще ви се стори по-лесно - свийте дланите в юмрук, сгънете ръцете под прав ъгъл в лактите и разтегнете добре.

Още едно упражнение за ръцете. Лекарите от ВМА ни го демонстрират с гумен уред, но вкъщи можем да ползваме например кърпа за баня. Важното е да следваме този тип движение с леко напрежение в мускулите.

5 грешки, които не трябва да допускате по време на тренировките вкъщи (ВИДЕО)

Стигнахме и до краката. Доцент Веселинова препоръчва всяка тренировка да включва и седалищната част на тялото, тъй като нейното обездвижване и притискане на стола може да има тежки последици.

Имало е случаи на работещи, които принудително стоят в поза, притискаща седалищните нерви, при които е настъпвала пареза.

А стигне ли се до нея – посещението при лекар ви е гарантирано. Затова специалистите ни показват поредица упражнения, които да намалят риска от този неприятен момент.