/ БТА
През 90-те години шокиращо престъпление разтърсва Бевърли Хилс и цяла Америка – братята Лайл и Ерик Менендес убиват родителите си Хосе и Кити в луксозния им дом. Двамата младежи, съответно на 21 и 18 години по време на престъплението, са осъдени на доживотен затвор без право на условно освобождаване. Днес, десетилетия по-късно, ново поколение млади хора в социалните мрежи призовава за преразглеждане на случая, поставяйки под въпрос справедливостта на присъдата и мотивите зад убийството.

Ужасяващата нощ в Бевърли Хилс

На 20 август 1989 г., Лайл и Ерик Менендес убиват родителите си с ловна пушка в семейния дом, като изстрелват срещу тях над 10 куршума. След това двамата замитат следите, опитвайки се да изглежда, че престъплението е резултат от мафиотска атака. Бащата Хосе е емигрант от Куба, който сбъдват американската мечта и от нулата се превръща във влиятелна персона в бизнеса, музикалната и филмовата индустрия. Семейството живее охолно, къщата им е на една от най-тузарските улици в Бевърли Хилс, а преди тях там е живял Майкъл Джексън.

Случаят привлича огромно медийно внимание, особено когато се разкрива, че братята са похарчили стотици хиляди долари от наследството на семейството само дни след убийството – за луксозни коли, дрехи и развлечения. Обществото е потресено от липсата на угризения и разточителния им живот след трагедията. Всъщност полицията изобщо не подозирала двете момчета, но единият от тях признал за убийствата пред своя психиатър. Лекарят от своя страна го споделил на любовницата си, която след интимен скандал решила да му отмъсти, като разкаже всичко в полицията и така да го злепостави, че нарушава етичните норми на професията.
 

братята Мендез
БТА


Разкритите мотиви: Години на злоупотреба
 


По време на процеса, братята Менендес твърдят, че са действали при самоотбрана, след години на физическо, емоционално и сексуално насилие от страна на баща им, Хосе. Те описват строгия и контролиращ характер на баща си, който ги подлагал на изтезания и ги държал в постоянен страх. Според техните свидетелства, убийството е било последен отчаян опит да се освободят от насилието.

Майката им, Кити, също е описана като съучастник в тормоза – тя не само че е знаела за насилието, но и е допринасяла за него чрез пасивност и зависимост от алкохол и лекарства. Братята твърдят, че убийството не е било предумишлено, а резултат от страх за собствените им животи, но съдът не приема тази линия на защита.

През 1996 г. и двамата са осъдени на доживотен затвор след два съдебни процеса, голяма част от които са излъчвани на живо по телевизията в цяла Америка. В крайна сметка съдията отсъжда, че няма достатъчно доказателства за насилие от бащата и обвинява братята, че просто прикриват убийствата зад този удобен мотив.

Посочва се, че през месеците след убийството те не се държат като деца, които наскоро са открили двамата си родители мъртви в брутална, кървава сцена. Вместо това те изглеждат като две момчета, които току-що са спечелили от лотарията - получават в наследство 14 милиона долара и само в рамките на шест месеца харчат около 700 000 от тях. Единият младеж се сдобива със скъп Ролекс, Порше, изцяло нов марков гардероб и дори си купува ресторант в Принстън, където до скоро е бил студент. Другият брат пък си наема личен треньор по тенис срещу $50 хил. долара месечно, ходи на екзотични ваканции и инвестира $40 хил в рок концерт, който никога не се състоял.

Новата вълна на подкрепа

През последните години младите потребители в социалните мрежи, особено в платформи като TikTok, започнаха да се застъпват за братята Менендес. Кратки видеа, снимки и коментари представят тяхната версия на събитията като трагична история за двама млади мъже, доведени до крайност от години на изтезания. Хаштагът #MenendezBrothers набира все по-голяма популярност, а редица профили изискват ново разглеждане на делото, твърдейки, че съдът не е взел предвид тежестта на насилието, на което са били подложени.

Тази онлайн подкрепа се корени в нарастващото осъзнаване на проблемите с психичното здраве, домашното насилие и травмата, които днес са много по-разбирани и приемани, отколкото през 90-те години. Много от младите хора в социалните мрежи виждат в братята жертви на система, която не е била достатъчно съпричастна към техния случай.
 

братята Мендез
БТА


Неотдавна братята бяха посетени в затвора от Ким Кардашиян, който се застъпва за съдебна реформа в САЩ и вече е помогнала на няколко осъдени на смърт и затворници с доживотни присъди. На този фон Лайл и Ерик получиха подкрепа от семейството на майка си в лицето на нейната сестра и братовчедите им, които признаха, че като деца братята са споделяли за сексуалния тормоз у дома, но останалите били прекалено малки, за да осъзнаят.




През последните години интересът към историята на братята Менендес се подхранва от документални филми и телевизионни предавания, като един от най-значимите е сериалът на Netflix "Menendez: Killing for Power" (2017).

Очаква се прокуратурата на Ел Ей да обяви, че е възможно отваряне на делото с оглед на получени нови данни - писмо от 1988 г. от Ерик Менендес до негов братовчед, в което той подробно описва как е бил изнасилван от баща си.

Рой Росело, бивш член на момчешката група Menudo, също обяви, че е бил малтретиран от Хосе Менендес, докато той е бил изпълнителен директор в RCA Records, където групата е имала договор за запис. Адвокатите им смятат, че тези обстоятелства означават, че братята е трябвало да бъдат осъдени за непредумишлено убийство първа степен, а не за умишлено убийство. И съответно е трябвало да получат по-леки присъди, които биха ги извадили на свобода още преди много години.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня