Какви са симптомите на смъртоносната „бактерия човекоядец“ и какво представлява тя? 

„Бактерията човекоядец“
или Вибрио вулнификус е водна бактерия, която води до кожни инфекции чрез навлизане в рана по кръвен път, причинявайки сепсис

Спасиха жена от рядка „бактерия човекоядец“ след къмпингуване на родното Черноморие

Тази бактерия се размножава бързо, а на имунната система е необходимо време. Затова са важни навременните действия, правилна диагностика и лечение с антибиотици. 

УМБАЛ Бургас


„Хората не предполагат до каква голяма беля може да доведе една раничка. Това е отворена врата за инфекции, затова нека да бъдат внимателни и да не влизат в морето с пресни рани“, призовават лекарите. 

enlightenedСимптоми:

Симптомите са свързани с възпаление около мястото на раната. Бактериите навлизат бързо в кръвта и правят сепсис, което е животозастрашаващо състояние и изявява като тромбоза, емболия и некроза на места. 

enlightenedЛечение:

► Борбата за живота на пациентката, заразена с бактерията след плажуване на родното Черноморие, е продължила месец и са ѝ направени 10 операции. Стойността на цялото лечение е 20 000 лева. 

61-годишната жена е била на почивка на къмпинг „Силистар”. Наранила се на шезлонг, но въпреки откритата рана влязла в морето, което се оказало „входна врата” за бактерията. 

enlightenedОткъде идва името?

► При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани „бактерии човекоядци“. 

enlightenedКъде се среща батерията?

Вибрио вулнификус живее в топла, леко солена вода, обикновено там, където райони със сладка вода – например реки, се срещат с морето.

lionheart.bg

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня