Александър Лукашенко
Александър Лукашенко / БГНЕС
Президентът на Беларус Александър Лукашенко поиска да участва в преговорите за "войната" в Украйна, използвайки термина, чиято употреба Москва забрани, предаде Франс прес.

Русия нарича инвазията си "специална военна операция" и забрани, включително на медиите, използването на термините "война" и "нашествие". В противен случай провинилите се могат да получат тежки присъди.

Видимо недоволен от факта, че не участва във водените между Москва и Киев преговори, беларуският президент Александър Лукашенко, който предостави своята територия на руската армия, настоя да участва в този процес.

"Разглеждаме това като война точно пред прага на нашата страна. И тя има сериозно отражение върху ситуацията в Беларус. Затова не трябва да има споразумение зад гърба на Беларус", заяви той на заседание на своя съвет за сигурност.

Според Лукашенко Русия разбира тази позиция, но не и Западът, който прекъсна почти всякакви отношения с Минск заради масовите репресии на вътрешната опозиция и съюза му с Москва.

Украйна не иска беларуски представители на масата за преговори, защото страната позволи на руската армия да започне офанзивата си срещу Киев от нейна територия, припомня АФП. Русия не е казвала, че иска да включи Минск в преговорите. Лукашенко винаги се стреми да бъде третиран като равен от Москва. Беларуският президент се колебае между Запада и Кремъл от повече от две десетилетия.

Според Лукашенко "след войната ще дойде време за възстановяване". Според него обаче тогава Западът ще лиши Украйна от нейните богатства.

"Трябва да търсите щастието сред своите. Казвам го отдавна, трите славянски народа (руснаци, беларуси и украинци) трябва, предвид случващото се по света, да седнат на масата и да се разберат. Като равни", подчерта той.

Беларус беше подложен на тежки икономически санкции заради ролята си в руската офанзива. Те засегнаха беларуската икономика, която вече е изключително зависима от Русия и е задушавана от предишни серии западни санкции, припомня АФП.
БТА