/ БГНЕС
2 700 тона амониев нитрат доведоха до унищожителна експлозия в Бейрут
Властите в Ливан поискаха от Интерпол да издаде международна заповед за арест за двама руски граждани – собственика и капитана на кораба „Розус”, доставил през 2013 г. в пристанището на Бейрут 2 700 тона амониев нитрат.

По информация на националната агенция Ал Ватания, ливанският съдия Фади Савван, който води разследването по делото за взрива в Бейрут на 4 август, е изпратил на 1 октомври в Генералната прокуратура искане за арест на двамата руски граждани. Тя, на свой ред, се е обърнала по този въпрос към Интерпол. Отбелязва се, че по-рано делегация от ливански следователи и представители на специалните служби са посетили Кипър за среща с живеещия там собственик на кораба.

България дава 50 000 лв. хуманитарна помощ на Ливан

Агенцията не споменава имената на собственика и на капитана на „Розус”.

ТАСС посочва, че по информация на Борис Прокушев, който през 2013 г. е бил капитан на кораба, собственик на съда по това време е бил бизнесменът от Хабаровск Игор Гречушкин, който живее в Кипър.

По данни на профсъюза на моряците, през 2013 г. корабът е плавал под молдовски флаг и е превозвал опасен товар от Батуми в Мозамбик, като е направил непланирано влизане в пристанището на Бейрут. Там е бил задържан от пристанищните власти заради технически нарушения при експлоатацията.

Над 85 000 са повредените обекти в Бейрут от катастрофалната експлозия

Товарът от амониев нитрат, разтоварен преди шест години в пристанището в Бейрут, е бил съхраняван в склад. Той се взриви на 4 август, като силата на експлозията е изчислена на 1,5 хиляди тона тротилов еквивалент. Взривната вълна разруши и повреди хиляди къщи, уби 193 души, рани 6,5 хиляди, а над 300 хиляди граждани останаха без дом. Според ливанското министерство на вътрешните работи, експлозията е причинена от запалването на над 2 700 тона амониев нитрат по време на заваръчни дейности.

Във връзка с взрива са арестувани повече от 20 човека, включително бившият директор на пристанището Хасан Крейтем и ръководителят на митническата служба Бадри Дахер.
БГНЕС