/ ThinkStock/Getty Images
Вертикални тунели от лава на Луната могат да помогнат за изграждането там не само на бази за дългосрочен престой на хора, но и на цели градове, каза ученият от Японския институт за радиологични изследвания Сатоши Кодайра пред РИА Новости.

С група от колеги той наскоро участва в научна работа, в резултат на която бяха публикувани материали, че тунели, образувани от вулканични изригвания в миналото в недрата на Луната, могат да предпазят от радиация и метеорити.

„Според последните наблюдения стана ясно, че нивото на радиация на лунната повърхност е по-високо, отколкото на МКС, и мисля, че това създава проблем не само за хората, но и за оборудването. То ще попречи на дългосрочните дейности на хората и в определени отношения го прави невъзможно“, отбеляза ученият.

Според Кодайра, вертикална пещера („тръба от лава“) на Луната ще промени нещата. „Тя не само ще предпази от радиация и малки метеорити, но и ще поддържа стабилен температурен режим“, обясни ученият.

Японският изследовател припомни, че през 2017 г. авиокосмическата агенция JAXA публикува данни, че ширината на тръбата от лава би могла да е най-малко 100 метра, а дълбочината й може да достигне 50 километра.

Както беше съобщено наскоро от агенция Киодо с позоваване на JAXA, Япония планира да построи завод за производство на гориво на Луната до 2035 г., за да го използва при мащабно изследване на спътник на Земята. За да намалят разходите за транспортиране на гориво от Земята до южния полюс на Луната, където се предполага, че ще бъдат открити ледени отлагания, японците искат да построят завод, където получената там вода ще бъде разделена на кислород и водород и ще произвежда гориво. Очаква се изследователите на Луната да могат да се придвижват по нея на разстояния до хиляди километри. Кислородът и водородът, които ще се произвеждат в инсталацията за лунно гориво, ще се използват за производство на енергия, като ракетно гориво и източник на енергия на лунната повърхност, според експерти от JAXA.

Предполага се, че голямо количество вода се е натрупало на полюсите на Луната под формата на лед дълбоко в недрата на спътника. 
БГНЕС