/ ЕС
Илва Йохансон, еврокомисарят по вътрешните работи, днес сподели своята прогноза до края на 2024г. да е прието решение за премахване на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния, пише кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Йохансон говори пред журналисти в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

България и Румъния са в Шенген, остава само да се премахнат проверките по вътрешните (сухопътни) граници, което според Йохансон ще се случи до края на тази година.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден каза, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки.

Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници, каза Верлинден. Работим, надявам се да постигнем напредък, добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и съпротивата на Виена.

През декември миналата година Австрия беше единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията ,Никол де Мур, отбеляза, че днес започва последното заседание на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в рамките на председателството на нейната страна на Съвета на ЕС.

Тя добави, че министрите ще обсъдят бъдещето на визовата политика на фона на отчетените злоупотреби и изрази очакване да бъде одобрено предложението на Европейската комисия за удължаване на закрилата за украинските бежанци.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Желязков/БТА