/ iStock/Getty Images
Брюксел отправи във вторник последен призив към европейците да се подготвят за Брекзит без споразумение и за тежките последици. Според ЕС рискът от такъв развой на събитията се е увеличил заради политическата криза в Обединеното кралство.

Без сделка

За Европейската комисия трудностите, които среща британският министър-председател Борис Джонсън, чиято стратегия за Брекзит е оспорвана от депутати, включително в собствения му лагер, ще засили вероятността за твърд Брекзит на 31 октомври.

Комисията подчерта вчера, че "малкото оставащо време и политическата ситуация в Обединеното кралство засилиха риска Обединеното кралство да се оттегли на тази дата без споразумение".

Такъв сценарий "ще предизвика очевидно големи сътресения за гражданите и компаниите и ще доведе до тежки икономически последици, които в пропорционално съотношение ще бъдат много по-значителни за Обединеното кралство, отколкото за държавите членки".

Брекзит без сделка ще донесе на британците загуби от износ към ЕС в размер на 14,6 милиарда евро, предупреди във вторник ООН.

Отлагане

Комисията призовава европейците "да не се уповават на хипотезата, че Обединеното кралство ще поиска трета отсрочка" (на датата за Брекзит).
Но според европейски дипломат е вероятно ръководителите на ЕС да приемат такова искане, за да избегнат "хаотичен Брекзит".

Когато за последно бе дадена такава отсрочка, Франция зае доста по-твърда позиция от Германия.

"Основният проблем е, че правителството и парламентът на Великобритания не могат да се разберат помежду си какво искат", обяснява на АФП този дипломат.

Предпазен механизъм

Комисията изказва готовност да "разгледа всички предложения" на Великобритания за постигане на споразумение, в частност по ключовия въпрос за ирландската граница, който е спънка в диалога.

Споразумението за Брекзит предвижда "предпазна мрежа", която би позволила, в краен случай, да остави Обединеното кралство в митническия съюз, за да няма връщане на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.
Това е механизъм, който Борис Джонсън не иска в никакъв случай, но който ЕС смята за единствена възможност за опазване на мира в Северна Ирландия и на единния пазар. Затова Брюксел отказва категорично да го предоговори, ако не се предложи алтернатива.
Говорителката на ЕК Мина Андреева подчерта, че британците все още не са отправили никакво "конкретно предложение" за замяната на предпазния механизъм.

Преговори

Съветникът на Борис Джонсън по европейските въпроси Дейвид Фрост пристигна вчера в Брюксел за разговори при закрити врата на техническо равнище с идеята да се потърсят алтернативни решения на предпазния механизъм.

Официален британски източник каза пред АФП, че преговорите ще продължат и ще стават все по-активни през целия месец.

Според този източник Джонсън "иска да постигне споразумение и е готов да работи енергично и решително, за да го получи".

Приготовления

На фона на сегашната безизходица ЕК представи нови извънредни мерки в случай на Брекзит без сделка, последните от серия от предложения, направени през последните месеци.
Става дума за оказване на "финансова подкрепа" за хората и държавите членки, които ще бъдат "най-засегнати от излизане без споразумение" (по-конкретно Ирландия, Германия, Холандия и Франция).

Тя предлага "да се разшири полето на прилагане на фонда "Солидарност" на Европейския съюз", предназначен за подпомагане на държави членки, пострадали при бедствия. Целта е "покриване на значителните финансови разходи", до които ще доведе Брекзит без сделка.

ЕК иска също така сегашният Европейски фонд за приспособяване към глобализацията "да послужи за подпомагане на работниците", които ще бъдат "освободени от работа след оттегляне без споразумение, при някои условия".

Сумата от двата фонда, която може да бъде пренасочена за тези цели, може да достигне 780 милиона евро.
БТА