/ iStock/Getty Images
Предстои най-горещият ден от началото на годината - температурите днес в Сърбия ще достигнат до 38 градуса, съобщи сръбската националта телевизия РТС. Лекарите съветват да се избягва излизането навън в най-горещата част от деня,  като предупреждават, че до събота се очакват температури до 40 градуса, затова се препоръчва повишено внимание до края на седмицата. 

Според прогнозата на Републиканския хидрометеорологичен институт на Сърбия най-топло ще бъде в южната и източната част на страната. В Ниш се очакват 38 градуса, докато в Белград, Нови Сад и Крагуевац температурата ще бъде с един градус по-ниска. Червен код за опасно горещо време е обявен  в източната и югоизточната част на Сърбия.  От Републиканския хидрометеорологичен институт обясняват, че това означава, че се прогнозират особено опасни метеорологични явления, като те са с такъв интензитет, че могат да причинят големи материални щети и да бъдат много опасни за безопасността на хората и животните. В останалата част от страната е обявен оранжев код.

Лекарите съветват хората да не излизат навън в най-горещата част от деня и да се даде възможност на организма да свикне, като се излиза в ранните сутрешни и късни вечерни часове. Климатологът Владимир Джурджевич заяви пред  РТС, че тези дни се очакват температури, които ще бъдат с 10 градуса по-високи от обичайните за това време на годината, с температури до 40 градуса. Той посочи, че сегашните прогнози не показват, че ще имаме най-горещото лято, но ще имаме изключително горещо лято. Това означава с температури, които са значително над средните и с няколко горещи вълни. 

В цяла Сърбия отвориха врати множество басейни.  Два екипа на линейки, общинска полиция и дежурна служба за сигурност, ще дежурят край най-големия басейн в Белград, отбелязва РТС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светла Митева/БТА