/ Thinkstock/Getty Images
Черногорското правителство подготвя проектозакон за отпадъците, който предвижда пълна забрана на найлоновите торбички и се очаква да бъде приет до края на годината, съобщава RTCG.

Билети за транспорт срещу пластмасови бутилки

Черна гора е екологична държава по конституция, всеки гражданин използва около 730 найлонови торбички за еднократна употреба всяка година, докато тази цифра за гражданите на Австрия е едва 48 годишно.

Събраха 11 тона боклук от връх Еверест (СНИМКИ)

Въпреки че найлоновите торби представляват само 0,04% от твърдите битови отпадъци, те са един от най-големите екологични проблеми.

Съседи изхвърлят чували с боклук през терасата

Предложеният законопроект за управление на отпадъците предвижда забрана за използването на найлонови торбички. Документът ще забрани и използването на редица други пластмасови изделия за еднократна употреба, включително тапи за уши, с изключение на тези, използвани за медицински цели, пластмасови прибори за хранене, чинии, сламки.

Германия ще забрани пластмасовите торбички

Предвижда се също така забрана за пластмасови бутилки, които не са произведени от най-малко 35% от рециклирани материали, или за бутилки, които не могат да бъдат рециклирани.

Морските костенурки ядат пластмасата, която прилича на трева

Приемането на новия закон беше инициирано от група граждани, обединени от мотото #CleanME, които се борят срещу използването на найлонови торбички в Черна гора. Групата стартира петиция и събра около 5300 подписа, които бяха внесени в кабинета на министъра за устойчиво развитие и туризма.
БГНЕС