/ iStock/Getty Images
Турското правителство осъди заглавие в гръцки вестник, което обижда президента Реджеп Тайип Ердоган, призовавайки Атина да предприеме действия.

Гърция е готова за преговори с Турция

Външното министерство на Турция вече беше призовало посланика на Гърция заради заглавието във вестник "Димократия". Заглавието „Siktir Git г-н Ердоган“, което на турски означава „Майнатата ти, г-н Ердоган“ се появява до снимка на президента в гръцкия вестник, като е добавен и превода на английски, съобщи АФП.

„От името на турското правителство осъждам най-категорично публикуването на обиди, отправени към нашия президент на първа страница на крайно десен вестник“, пише в писмо Фахретин Алтун, директор по комуникациите в турското председателство до говорителя на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Помпео: САЩ са загрижени за напрежението между Гърция и Турция

Той призова Гърция да привлече под отговорност виновниците за "безсрамната" акция. "Обидата на чуждестранен лидер не е нищо друго освен признак на безпомощност и липса на разум и не попада в обхвата на свободата на печата или свободата на изразяване", каза той.

Гръцкото външно министерство заяви в петък, че свободата на изразяване и пресата е напълно защитена в страната-членка на ЕС, но добави: "Използването на обиден език противоречи на политическата култура на страната ни и може само да бъде осъдено".

Двете страни от НАТО вече са в ожесточен спор за проучването на енергията в оспорвани води в Източното Средиземноморие. Разполагането на изследователския кораб „Оруч Рейс“ през миналия месец накара съседите да организират ответни въздушни и военноморски учения в стратегически води между Кипър и гръцкия остров Крит.

Макрон: Турция вече не е партньор в Източното Средиземноморие

Миналият уикенд Анкара изтегли кораба обратно за поддръжка и зареждане след едномесечната му мисия. Но Турция удължи дейността на друг изследователски кораб, „Баербарос Хайретин Паша“ край Кипър до 18 октомври, се казва в съобщение от петък в системата за морско предупреждение NAVTEX.

Турският сондажен кораб "Явуз" също ще остане до 12 октомври. Ердоган заяви в петък, че иска да даде шанс на дипломацията с изтеглянето на „Оруч Рейс“ на пристанището и не изключи среща на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис чрез видеоконференция или в трета държава.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна подкрепя Гърция в спора, приветства готовността на турския лидер за диалог, като заяви, че лидерите от Южна Европа са отправили подобно послание към Турция по време на среща в корсиканския град Аячо миналата седмица.

Лидерите на ЕС трябва да обсъдят възможните санкции срещу Турция на срещата си на 24-25 септември.
БГНЕС