/ iStock/Getty Images
Турският проучвателен кораб "Оруч рейс", който стана център на спор между Атина и Анкара, се е завърнал в турски води. В коментар на изтеглянето на кораба от гръцки води говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас го нарече "позитивна стъпка", а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоя за още стъпки от страна на Турция с цел да бъде решен териториалният спор между двете натовски държави.

Помпео: САЩ са загрижени за напрежението между Гърция и Турция

Междувременно в неделя Мицотакис съобщи още, че Гърция е готова на преговори с Турция, ако напрежението между двете страни ексалира.

"Краят на провокациите трябва да доведе до началото на дискусиите", каза премиерът по повод изтеглянето на турския кораб от гръцките води. "Никога не сме крили това, което искаме да обсъдим с Турция, но то трябва да стане в мирна атмосфера, без провокации и без едностранни действия. За съжаление ситуацията през последния месец не е беше такава и не по наша вина. Искам да се надявам и да вярвам, че тази стъпка е първата стъпка в правилната посока. Разбира се, трябва да има продължение, деескалацията не е моментално събитие", каза премиерът.

Макрон: Турция вече не е партньор в Източното Средиземноморие

Той обясни, че ако Гърция види стъпки от Турция в посока на намаляване на напрежението, Атина е готова да започне бавно възстановяване на двустранните преговори, които бяха прекъснати от турската страна през 2016 г.

В същото време той подчерта, че Турция все още я грозят санкции от страна на Европейския съюз в случай, че Анкара не се откаже от провокативни действия в средиземноморския регион.

Атина плаши Анкара с още санкции от ЕС

Според службата за наблюдение на морския трафик турският кораб "Oruc Reis" се е върнал в териториалните води на Турция в неделя след приключване на проучвателните работи в Средиземно море. Според навигационния портал корабът вече се намира в близост до курорта Анталия. "Oruc Reis" провеждаше проучвания от 18 юли насам.

Гръцки анализатори в неделя предположиха, че изтеглянето на кораба от Турция може да бъде само тактически ход на Анкара за избягване на евентуални санкции на ЕС на предстоящата среща на върха на ЕС на 24-25 септември, където ще бъдат обсъдени действията на Турция в Източното Средиземноморие.
БГНЕС