800 хиляди ливанци изпратиха Джемайел
800 хиляди ливанци изпратиха Джемайел / netinfo

Ливан изпрати убития във вторник министър на промишлеността от антисирийското мнозинство Пиер Джемайел. По данни на полицията по време на опелото в и около християнската маронитска катедрала "Свети Георги" в центъра на Бейрут са се събрали 800 хиляди души, предадоха световните агенции.

Обвитият в ливанския национален флаг ковчег с тялото на Джемайел бе донесен в църквата на "Площада на мъчениците" под камбанен звън. Той бе съпровождан от облечените в черно и облени в сълзи членове на семейството на убития министър.

Опелото бе отслужено по обед от маронитския патриарх Насрала Сфеир, заобиколен от много висши духовници. На церемонията бе прочетено послание на френски език от папа Бенедикт Шестнайсети, в което той осъжда неокачествимия акт на убийството на Джемайел.

В първите редици на присъстващите бяха премиерът Фуад Синьора, обленият в сълзи лидер на антисирийското мнозинство в парламента Саад Харири, друзкият водач Уалид Джублат и чуждестранни личности. Най-известният чуждестранен представител бе френският министър на външните работи Филип Дуст-Блази.

Председателят на парламента Набих Бери, който е съюзник на просирийската групировка Хизбула, също дойде в опит да демонстрира национално единство. Президентът Емил Лахуд, за чиято оставка настоява антисирийското мнозинство, обаче не бе сред присъстващите.

Погребението на Джемайел се обърна в демонстрация на сила от страна на антисирийския лагер срещу Сирия и съюзниците й от ливанската опозиция, отбелязват агенциите. Събралото се за религиозната церемония множество не само отдаде почит на убития министър, но и издигна лозунги срещу близкия до Дамаск президент на страната Емил Лахуд и сирийския му колега Башар Асад.

Демонстрантите скандираха и за разоръжаване на подкрепяната от Сирия радикална шиитска групировка Хизбула.

Огромни задръствания се образуваха по изходите на Бейрут още в сутрешните часове на фона на засиленото присъствие на войници с бронетранспортьори и полицаи. От цялата страна в столицата пристигаха конвои от автобуси и коли с надути клаксони. Училищата, магазините, банките и държавните учреждения останаха затворени.

34-годишният Джемайел ще бъде погребан в следобедните часове на деня в Бикфая, близо до Бейрут, където се намира имението на влиятелното му семейство.

Министърът на промишлеността е петият виден представител на антисирийския лагер, убит след атентата на 14 февруари 2005 г., при който загина бившият премиер Рафик Харири, отбелязват агенциите. Антисирийските лидери обвиниха за покушението Дамаск, който отрече да е замесен по какъвто и да бил начин.

ООН прие молбата на премиера Фуад Синьора да помогне при разследването на убийството на Джемайел, което породи опасения от нова дестабилизация на Ливан. На този фон западните сили потвърдиха подкрепата си за правителството на Синьора, а представители на всички ливански политически сили призовават за спокойствие.