48 души бяха убити при нападения в Сирия
48 души бяха убити при нападения в Сирия / снимка: Reuters

Най-малко 48 души бяха убити в неделя в Сирия, 34 от които при артилерийски обстрел на селището Суране в централната провинция Хама, предаде Франс прес, като цитира Сирийския център за наблюдение на човешките права. След бомбардировката, продължила три часа, правителствените войски щурмуваха селището. Сред убитите има най-малко три деца. "Наблюдателите на ООН трябваше да тръгнат към това населено място веднага след първите съобщения за обстрел", каза ръководителят на Центъра Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП.

При вчерашните нападения на правителствените сили в други части на страната бяха убити шестима цивилни край Дамаск, в Алепо, Хомс и Хама, допълва БТА.

Двама бунтовници са загинали в Идлиб, а петима войници били убити в други райони. Въоръжени мъже застреляли представител на управляващата партия Баас в село Джанудие, провинция Идлиб.

Нападенията срещу членове на партията Баас, която е на власт в Сирия от половин век, зачестиха значително в последно време в цялата страна, отбелязва АФП. "Има без съмнение увеличаване на поръчковите убийства, мишена на каквито стават не само политици, но и подкрепящи режима бизнесмени", заяви ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

В неспокойно предградие на столицата Дамаск пък експлодира заложена край пътя бомба на около 150 метра от конвоя на шефа на наблюдателската мисия на ООН в страната Роберт Муд. Засега няма данни за пострадали хора при взрива в Дума. Нанесени са щети на паркиран автомобил. Мишената на нападението не е известна. Норвежкият генерал Роберт Муд се е намирал в района заедно с екип от наблюдатели и журналисти. Конвоят бил спрял на контролно-пропускателен пункт на сирийската армия, когато отекнала експлозията.

Близо 260 наблюдатели от ООН се намират понастоящем в Сирия, за да следят за спазването на примирието, което постоянно се нарушава, отбелязва агенцията.