/ БГНЕС
ДПС призовава държавният глава да е медиатор в преговорите за кабинет
Втората по численост парламентарна сила ДПС отиде на консултациите, свикани от президента Румен Радев. По-рано през деня с държавния глава консултации проведоха от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Държавният глава посочи пред представителите на ДПС, че от перспективата на втора политическа сила вторият мандат отива при тях задължително. Той попита дали имат идея как да се случи това и имат ли устойчива формула за осъществяването.

Борисов след консултациите: Най-вероятно ще предложим правителство на малцинството

"Болшинството българи не излязоха да гласуват. Направихте ли изводи във вашата политическа сила за този проблем, тъй като впоследствие това влияе на легитимността на изборния процес", посочи Радев.
 

БГНЕС


Йордан Цонев от ДПС изтъкна, че ниската избирателна активност категорично говори за нарушаване на доверието към политическите субекти. "Това не е ново, това е процес, който се случва особено силно в последните 3-4 години. В страната политическите в последните години отдалечават от дневния ред на хората и институциите, респективно и проблемите, които трябва да се решава", посочи още той.

"Едновременно с това нашият прочит включва и друго - хората категорично не искат нови избори, искат политическият процес да се стабилизира, да има редовен кабинет, който да решава проблемите, а те са много. Решението им категорично минава през пълен или близо пълния мандат, за да може в перспектива да се решават нещата", посочи той.
 

БГНЕС


"ДПС съзнава отговорността за съзнаване на нуждата на кабинет, въпросът е дали и как го разбират другите политически сили", посочи той и допълни, че най-нормалното и логично е е да се подкрепи мандата на победителя, тъй като това е волята на българския народ.

"Още повече, че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат не кореспондира с това, че този мандат пак ще е подкрепен от първите две политически сили и ще зависят от мнозинството. Аз не виждам нищо друго освен това политическо его", изтъкна още той.

Цонев също така призова държавния глава може да бъде медиатор в тези процеси, като може да се опита да убеди другите партии да се излезе от тази ситуация и да не се стига до нови избори. 



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня