/ istock
Туниките са включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство

Tози понеделник, 24 юни, е Световният ден на „ия“ – традиционна румънска блуза с шевици, която ЮНЕСКО включи в списъка на нематериалното културно наследство през 2022г., предава кореспондент на БТА, Мартина Ганчева.

Думата “ie” произлиза от латинското „tunicae lineae“, което означава „тънка туника, носена върху кожата".

Празникът на ията се отбелязва в над 60 държави и 130 населени места и всяка година влиза в календара на музеите и културните институции в Румъния и чужбина, включително посолства и дипломатически мисии.

Ията е бяла блуза с цветни орнаменти. Детайлите на бродерията определят областта на произход. Според местните изследователи и историци корените й идват от дакийската цивилизация. Древни барелефи изобразяват даките, облечени в ризи с дълги ръкави с кройка, подобна на туника.

Първоначално ията се изработвала от лен, коноп и вълна, по-късно от памук или коприна. Украсява се с бродерия предимно по ръкавите, гърдите и врата. Трите елемента, по които се отличава са: вид на отваряне на яката, начин на кроене и структура на шарката и начин на вмъкване на ръкавите.

Шарките са вдъхновени от природата или уредите на труда. Често присъства и кръстът, обясняват местните етнолози и допълват, че в миналото тази блуза е предавала информация не само за уменията и таланта на жената, която я е шиела, но и за материалното й състояние, социалното или семейното й положение и дори възрастта й.

Освен на днешния ден, румънците - и жени, и мъже най-често обличат своите "ии" на национални празници или когато ходят на църква.

"Това е всеобщо признание на красивата история на традиция, която произхожда от един и същ, общ корен на Румъния и Република Молдова. Ризата е наследство, предавано от поколение на поколение, от любов и с любов. Носена от момичета и жени, рисувана и възпявана в стихове, популяризирана усърдно, с гордост, включително от кралица Мария и кралското семейство на Румъния, ризата е един от елементите на идентичността, които ни дават сила и мощ“, отбеляза тогава Ана-Мария Кътъуца, председател на комисия за връзки с ЮНЕСКО в румънския парламент.

Кралица Мария, по примера на кралица Елизабета, въвежда модата на традиционната румънска носия в Кралския двор. Дотогава дамите от висшата румънска аристокрация се обличали само от големите европейски модни къщи и смятали, че традиционните дрехи се носят само от селяните. Вместо това кралицата, която получава народна носия като подарък, когато идва в страната ни, се влюбва в традиционните дрехи на румънците и чрез силата на примера ги връща на вниманието на света”, разказва дизайнерката Изабела Мандою.

Наскоро тя представи пет тоалета в чест на румънската кралица Мария, вдъхновени от блузи и рокли, с които кралица Мария е снимана и с които се е появявала в двореца в Балчик.

В началото на годината в Двореца Дачия-Румъния в стария център на Букурещ беше изложена най-старата румънска “ия”, ушита преди 229 години в Трансилвания.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 

Мартина Ганчева/БТА