/ БТА
Според някои позицията е знак за помирение между Папа Франциск и Гаенсвейн
Папа Франциск даде нова работа на бившия секретар на покойния папа Бенедикт XVI в знак на помирение с прелата, след като публично влязоха в конфликт, пише Reuters.

67-годишният архиепископ Георг Гаенсвейн е назначен за "нунций" или посланик на Ватикана в Литва, Естония и Латвия, се казва в изявление на пресслужбата на Ватикана от понеделник.

През юни 2023 г. Франциск беше наредил на Гаенсвейн да напусне Ватикана и да се върне в родната си Германия без ново назначение, което бе широко възприето като подигравка. В книга, публикувана тази година, Франциск потвърди, че е имал трудни отношения с Гаенсвайн, докато германецът е бил помощник на Бенедикт.

Той споменава по-специално мемоарите, които архиепископът издава непосредствено след погребението на Бенедикт през януари 2023 г. и които съдържат силни критики към Франциск.

"Да публикуваш книга, която ме нахоква в деня на погребението, разказвайки неща, които не са верни, е много тъжно", каза Франциск.

Франциск и Бенедикт живееха във Ватикана по време на така наречения период на "двама папи", започнал през 2013 г., когато Бенедикт подаде оставка - първият понтифик, който направи това от около 600 години.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters