/ БТА
Най-големият капитал на един град и на една държава са хората, заяви кметът Валентин Ревански
Най-големият капитал на един град и на една държава са хората.

Това заяви кметът на Ямбол Валентин Ревански на днешния празник на града - Свети дух, по време на тържествената церемония на централния площад пред сградата на Общината. Там се състоя ритуал по издигане на знамената - националното, на Европейския съюз и на град Ямбол.

БТА

В него участваха представителни части военнослужещи от Ямболския гарнизон и градския Духов оркестър. „Историята на нашия град е била винаги основно свързана с неговите жители.

И колкото и да сме различни, и каквато и да бъде нашата съдба, нас ни обединява любовта към нашия общ дом Ямбол и мисълта за неговото бъдеще“, каза още в словото си кметът на Ямбол.

Ямбол празнува: Бирен фестивал, концерти, улични изкуства и изложби

Всичко направено през последните години в Ямбол е изградено с много любов към нашия роден град, за неговото развитие, подчерта кметът Ревански. „Стараем се да подобряваме инфраструктурата, да възстановяваме паметниците на културата, с които Ямбол трябва да се гордее, да изграждаме нови зони и условия за спорт за нашите деца и младежи, да създаваме нови паркове и социални програми“, посочи още той.

БТА

„Знаем, че ни предстои още много работа. Изключително важно е да се работи всеки ден, с постоянство, желание и любов към нашия град. Убедени сме, че ще продължим да правим Ямбол едно по-добро място за живеене. Пожелавам ви от сърце много здраве и успехи и нека продължим да бъдем заедно и да се подкрепяме“, обърна се към ямболци Валентин Ревански.

БТА

БТА

На тържествената церемония присъстваха също областният управител на Ямбол Биляна Кавалджиева, заместникът ѝ Николай Костадинов, председателят на Общинския съвет Антон Шиков и съветници, народните представители от региона - Димитър Иванов (ГЕРБ-СДС), Никола Димитров („Възраждане“), Красимир Йорданов („БСП за България“), Димитър Николов (ДПС), евродепутатът Кристиан Вигенин („БСП за България“), кметове на съседни общини в областта.

БТА

Денят на Ямбол започна сутринта в най-старата църква в града „Света Троица“ в кв. „Каргон“, която отбелязва своя храмов празник. Света литургия отслужиха Сливенският митрополит Арсений, архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий и ямболски свещеници.

БТА

В най-стария ямболски квартал се провежда традиционния народен събор „Света Троица“. По-късно ще бъде открита традиционната годишна изложба „Светлината“ в Художествената галерия „Жорж Папазов“. Кулминацията на Деня на Ямбол ще постави концертът на Миро от 21:00 часа тази вечер на централния площад и празнична заря.

Новите почетни граждани на рада са заслужилият треньор по лека атлетика Йордан Атанасов, физикът изобретател Христо Дичев и архитектът Сотир Камбуров. Те бяха удостоени със звания на днешната тържествена сесия на Общинския съвет.

БТА

Отличията връчи председателят на Общинския съвет Антон Шиков. Той припомни, че до момента Ямбол има 44-ма почетни граждани. Ямболската община е създадена през 1870 г. и тази година навършва 154 години.

Доброто взаимодействие между кметската институция и Общинския съвет са двигателите на развитието на един град, подчерта Шиков. „Ако мога да направя паралел между кметската институция с главния мозък в човешкото тяло, то Общинският съвет, според мен, може да се оприличи на духа и будната гражданска съвест.

Да си пожелаем това да продължава така. Считам, че всички ние трябва да сме горди, че сме избрали Ямбол за място, където сме създали своите семейства и практикуваме професиите си“, каза още Антон Шиков. 

БТА

В треньорската си кариера 83-годишният Йордан Атанасов е донесъл на Ямбол чрез своите възпитаници над 500 медала от държавни първенства, 20 медала от Балкански игри, 16 медала от Купа Европа и класирания в два полуфинала от Световни и Олимпийски игри.

„Тази година ще честваме 100 години организирана лека атлетика в Ямбол. Почти 70 години от тази вековна история, където и да съм бил, винаги съм защитавал името и авторитета на нашия град“, каза той при получаването на наградата.

БТА

Христо Дичев прави едно от трите значими български открития в областта на физиката. Откритието му „Формиране на Дичеви пръстени“ е признато от Българската академия на науките през 2000 година. Автор е на 35 изобретения и рационализации, включително на първия промишлен робот, внедрен в Ямболска област.

Вписан е в алманаха „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ и в „Златната книга на откривателите и изобретателите в България“. Той също изказа благодарност за високото отличие.

Архитект Сотир Камбуров проектира редица обществени и жилищни сгради в Ямбол и региона през последните 45 години. По негови проекти наскоро бяха обновени Младежкият дом и Музеят на бойната слава.

„Да бъдеш част от хората, които с труда си допринасят градът ни да бъде по-добро място за живеене е изключителна възможност. Да доказваш ежедневно професията на архитекта е изключително предизвикателство. А да получиш това признание за това - е изключително вълнение“, каза той.

БТА

Кметът връчи наградата на Ямбол и почетния знак „Герб на община Ямбол“. Той също изтъкна доброто сътрудничество между органите на местната власт и изказа благодарност към общинските съветници, които даряват от своите възнаграждения за различни каузи за облагородяването на града. Кметът поздрави новите почетни граждани и носители на наградите по случай Деня на Ямбол. 

Наградата на Ямбол получи Факултет „Техника и технологии“ към Тракийски университет-Стара Загора. Факултетът е единственото висше учебно заведение в Ямбол, наследник на основания през 1964 г. Учителски институт.

БТА

„Това е голямо признание за нас в годината, в която отбелязваме 60 години от полагането на основите на висшето образование в Ямбол“, каза деканът на Факултета проф. д-р инж. Ваня Стойкова.

С почетен знак „Герб на община Ямбол“ бе наградена териториалната организация на Научно-техническите съюзи (НТС). Териториалната организация на НТС в Ямбол е създадена на 20 ноември 1934 г., а през 1980 г. от проф. Иван Попов е открит Дома на науката и техниката в града, припомни управителят на НТС – Ямбол Милен Михайлов при получаването на наградата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус, БТА