/ iStock
Пърженото и мазното не облекчават дискомфорта, а само го влошават
Обикновено след твърде много питиета предишната вечер избираме мазна и солена храна, която да попие алкохола и да ни спаси от главоболие, гадене и стомашно разстройство, пише Delish.

Според регистрираните диетолози и специалисти по хранене обаче нездравословната храна с нищо не облекчава дискомфорта и само ще ни накара да се чувстваме още по-зле. Вместо това трябва да се насочим към  здравословни мазнини, въглехидрати и протеини с възможно най-малко мазнина.

Какво да не ядете, докато сте с махмурлук

Едно скорошно проучване установи, че след тежка вечер студентите желаят солени, мазни и като цяло гадни, напълно вредни за вас храни вместо това, което обикновено ядат.

"Мазните и мазни храни, противно на общоприетото схващане, могат да влошат махмурлука, вместо да го облекчат", казва Лорън Манакер, диетолог диетолог. "Тези храни могат да предизвикат стомашен дискомфорт и да засилят чувството на гадене".

Други храни, които според нея трябва да се избягват, са храни с високо съдържание на захар; кисели или пикантни храни, които могат да раздразнят стомаха; прекалено солени храни, които могат да доведат до по-голяма дехидратация; и, разбира се, повече алкохол.
Какво да ядем по време на махмурлук

"Консумирайте храни, които подпомагат детоксикацията на черния дроб, здравето на червата, увеличават електролитите и възстановяват хидратацията", казва Лорейн Керни, главен изпълнителен директор на New York City Nutrition.

Това са нашите препоръки за борба с махмурлука - от отделни съставки като зеленолистни зеленчуци и банани до богати цсупи и рибни филета.

Костен бульон

Като средство срещу махмурлук Манакер препоръчва да се пие костен бульон. Богат на минерали като калий, калций и магнезий, тя казва, че костният бульон може да помогне за рехидратиране и попълване на електролитите. Тя добави, че протеините ще ви дадат бавна и стабилна енергия, а желатинът и колагенът могат да успокоят лигавицата на стомаха и храносмилането, които може да са засегнати от пиенето.

Тя също така препоръчва да добавите малко джинджифил, който има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане.

Пилешка супа с фиде

Нищо не може да се сравни с голяма купа пилешка супа, когато се чувствате отпаднали.

"Тя има няколко свойства, които могат да помогнат за справяне със симптомите на махмурлука", казва Манакер. Това включва вода и сол за рехидратиране и попълване на електролитите; въглехидрати за стабилизиране на кръвната захар, която може да е  нестабилна след пиене; а топлината може да облекчи гаденето. Зеленчуците в нея прибавят много витамини, а от пилето идва и много протеин- едно леко, балансирано и засищащо ястие. 

Яйца

Яйцата не само са лесни за приготвяне, но и са добър източник на протеини. Ще имате нужда от протеини, за да преработите целия алкохол в организма си. Но диетолозите имат едно напомняне: Просто се придържайте към яйцата и може би малко препечен хляб.

"Не слагайте бекон и наденица; така ще вкарате цялата мазнина", казва Дана Анджело Уайт, диетолог. 

Яйцата по панагюрски са друг вариант да приготвите храната си - чесънът помага да се детоксикира тялото, а киселото мляко и сиренето са богати на полезни мазнини. 

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак и салата айсберг имат хлорофил, който според Кърни може да помогне за неутрализирането на токсините. Добавете малко спанак в салата с ягоди или си направете зелена салата с ядки, сирене и винегрет, за да успокоите стомаха си и да добавите тези здравословни мазнини. Зелената салата може да изглежда неапетитна като основно ястие след дълга нощ, но ползите за здравето си заслужават поне да я добавите като гарнитура към основното.

Банани

Бананите са чудесен източник на калий. Освен това те са лесно смилаеми, така че стомахът ви няма да се чувства разстроен. Можете да ги замените и с пресен портокалов сок и авокадо, които също имат достатъчно калий, за да подобрят как се чувствате.

Фъстъчено масло

Ако ви се гади, фъстъченото масло върху филийка или сухари може да ви помогне.

"Тези прости закуски са не само лесни за усвояване, но и съдържат балансирано количество въглехидрати, протеини и мазнини", казва Манакер. Тя добавя, че въглехидратите могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, докато протеините и мазнините във фъстъченото масло осигуряват бавен поток от енергия.

Въглехидрати

Храните с високо съдържание на въглехидрати, като хляб, сухари, сандвичи и макаронени изделия, обикновено са лесни за храносмилане, а точно от това се нуждае тялото ви в този момент. Митът, че яденето на пържено, пица и бургери ще ви помогне да "абсорбирате" алкохола, е погрешен.

"Мазната храна не попива нищо, тя не е разтворима във вода", казва Уайт. Въпреки това хлябът и други подобни неща имат високо съдържание на натрий, така че ядете нещо смилаемо и получавате електролитите, от които тялото ви се нуждае.

Сьомга

Сьомгата е богата на антиоксиданти, които могат да се борят с възпаленията, причинени от пиенето. "Ако сте с махмурлук и сте пили много, вероятно сте възпалени", казва Уайт. "В някои случаи сте дехидратирани, подпухнали сте. Всъщност можете да го видите визуално." Това ще помогне за това. Сьомгата също така е с високо съдържание на Омега 3, което я прави добър избор на храна.

Диня
След прекомерна консумация на алкохол сте дехидратирани и тялото ви жадува за течности. Уайт предлага да хапвате диня заради високото ѝ съдържание на вода, както и на аминокиселини.

"Черният ви дроб очевидно е засегнат, когато консумирате алкохол, и когато приемате някакъв вид аминокиселини, които са градивните елементи на протеините, това може да помогне, защото черният дроб е бил твърде зает да се справя с целия този алкохол", казва тя. Други плодове и зеленчуци, които могат да помогнат, включват ягоди, краставици, пъпеш и тиквички.

Целина

"Целината е богата на калий и съдържа натрий, който е важен електролит", казва Кърни. Друга съставка, която можете да добавите към храната си за махмурлук, е броколи, което според Кърни е богато на калий, калций и магнезий.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Delish