/ istock
Започва авиационно третиране срещу скакалците
Започва авиационно третиране срещу марокански скакалци в Петрич и Сандански, съобщиха на фейсбук страниците Общинските администрации.

Обработката ще се извършва в районите на районите на селата Марикостиново и Генерал Тодоров - за община Петрич, и селата Любовка, Джигурово и Ладарево - за община Сандански. 

На сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че третирането ще бъде от 24 до 28 юни. Процесът ще се извършва сутринта - от 5:00 до 10:00 часа.

Марокански скакалци нападнаха Кърджалийско, въвеждат мерки

Препаратът, който ще се използва, е щадящ, но е желателно животните да не бъдат пускани извън стопанствата в часовете на обработка. Същото е препоръчително и за пчелите, се посочва в информацията. 

Третирането на площите се извършва на база направени многократни обследвания в общините Петрич и Сандански по заповед на директора на БАБХ. Установено е масово намножаване на марокански скакалци.

За територията на общините Петрич и Сандански на този етап не е установено нападение върху земеделски култури, засегнатите площи са основно пустеещи имоти, пасища и ливади, констатират при проверките на място от БАБХ. 

Каква е обстановката в Кърджалийско след нашествието на марокански скакалци

По този проблем, след получено писмо от БАБХ, миналата седмица областният управител Георги Динев свика извънредно заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Евелина Митрева, БТА