/ БГНЕС
Около 22 000 мигранти в Мексико са настанени във временни приюти в очакване да пресекат границата със САЩ, съобщава Си Ен Ен.

В същото време властите в американския щат Тексас, граничещ с Мексико, изграждат ограда край град Ел Пасо, за да ограничат преминаването на границата. Според телевизионния канал те са успели да изградят около 2 мили (3,2 км) ограда.

Отбелязва се, че в самия Ел Пасо има значителен брой бежанци, които са влезли на територията на САЩ. Мигрантите спят на тротоара в студеното време, тъй като местните църкви и приюти са препълнени.

Броят на молбите за убежище, които са в процес на разглеждане в САЩ, е достигнал рекордните 1,6 милиона, което показва седемкратно увеличение за 10 години от 2012 г. насам, според канала.

Очаква се потокът от бежанци към САЩ да се увеличи след отпадането на правната разпоредба, която позволяваше незабавното депортиране на нелегални мигранти в интерес на борбата с коронавируса. Администрацията на президента Джо Байдън се противопоставя на удължаването на срока на действие на споразумението. Правната разпоредба, въведена по време на президентството на Доналд Тръмп, трябваше да изтече в сряда, 21 декември, но председателят на Върховния съд Джон Робъртс я удължи, докато се разглеждаше петиция от щата Аризона до министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.
БГНЕС