/ iStock/Getty Images
20 юни е бил най-горещият ден за тази година и най-горещият през последните 65 години в Румъния, съобщават от Националната метеорологична администрация. В четвъртък на много места в страната, включително в Букурещ, термометрите показваха 40 градуса на сянка, предава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

Жегата вдигна температурата на асфалта в румънската столица на над 50 градуса по Целзий. В кола, паркирана на слънце по обяд градусите бяха около 60-61, установи журналистическа проверка на телевизия Евронюз. 

Мъж припадна на улицата в Тимишоара, а две деца на 15 и 13 години от Тимиш, които влязоха в реката, за да се охладят, се удавиха, след като бяха отнесени от течението, информира вестник “Адевърул”.

Влаковете се движеха с огромни закъснения заради ограниченията на скоростта, наложени от горещата вълна, която продължава и днес. 
Жълт и оранжев код за опасно топло време е в сила за Марамуреш, Трансилвания, Кришана, Олтения, Мунтения, Банат.

Още по-високи ще бъдат температурите в пет области на страната през уикенда, когато ще е в сила червен код.

„В окръзите Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Илфов, в южните части на окръзите Вълча, Арджеш, Дъмбовица, както и в община Букурещ, горещата вълна ще бъде интензивна и постоянна, а температурите ще да бъдат особено високи. Температурно-влажностният индекс ще бъде около и над критичния праг от 80 единици. През нощта температурите няма да падат под 20 градуса”, предупреждават от Националната метеорологична администрация. 

Остава ограничението за движение на превозни средства с максимално допустима маса над 7,5 тона в няколко пътни участъка в 15 окръга на Румъния.

Вчера (20 юни) горещините взеха първа жертва в страната. 60-годишен мъж от град Васлуй почина, след като ремонтирал покрив на сграда под жаркото слънце.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА в Букурещ Мартина Ганчева