/ Guliver/Getty Images
100 дни преди европейските избори Европейският парламент обяви, че ще публикува редовно прогнозен състав на бъдещия парламент, ще организира дебати и ще захранва с информация специализирани уебсайтове, за да насърчи гражданите да гласуват, предаде Франс прес.

С 373 милиона избиратели в 27 страни, включително 23,4 милиона младежи, които ще имат възможност да гласуват за първи път, европейските избори са "едно от най-значителните упражнения по демокрация" в света, а "Европарламентът е единственото транснационално събрание, избрано на всеобщи преки избори", припомни на пресконференция в Страсбург говорителят на институцията Джауме Дук.

Алфа Рисърч: Всеки втори не знае как ще гласува на предстоящите избори за ЕП

"Това са особено важни избори, тъй като ще се състоят в съвсем различна политическа ситуация от тази при предишните през 2014 г.", подчерта той.

След очаквано излизане на Великобритания от Европейския съюз на 29 март броят на европейските депутати в следващия състав на парламента ще намалее от 751 сега на 705.

Засега това е единствената работна хипотеза, а ако нещата се променят, ще адаптираме сценариите си, отбеляза Джауме Дук на фона на спекулации за отлагане на Брекзит поради факта, че споразумение между Великобритания и ЕС за условията на раздялата все още няма, след като британският парламент отхвърли договореното от премиера Тереза Мей.

Съветът на ЕС прие промени в правилата за избор на европейски депутати

От понеделник предвиждания за състава на бъдещия Европарламент ще бъдат публикувани два пъти месечно до месец май, а после всяка седмица - според независимите допитвания, които ще се осъществяват в страните членки.

ЕП Страсбург
БГНЕС

За 15 май в Брюксел са планирани дебати между водачите на европейските политически групи - кандидати да наследят Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия.

Интернет сайтът www.european-elections.eu предоставя на 24-те официални езика в ЕС подробна информация за процедурите за гласуване, за начина на работа на ЕП и за кандидатите от всяка страна, когато те са известни.

Платформата thistimeimvoting.eu ("този път гласувам") е кампания, която приканва избирателите да участват в изборите и да убедят обкръжението си да направи същото.

Друг сайт - www.what-europe-does-for-me.eu - разяснява приложенията на европейската политика в даден район или във всекидневието.

Последната пленарна сесия на сегашния парламент ще приключи на 18 април в Страсбург, където е официалната централа на институцията, въпреки че значителна част от дейността се извършва в Брюксел.

Новият парламент ще се събере за първи път в началото на юли.

Европейските избори ще се състоят във всяка от 27-те страни членки в периода от 23 до 26 май, в зависимост от спецификите на всяка страна. Първи ще могат да гласуват холандците, а последни - италианците. Изборните секции ще бъдат отворени до 22 ч. в неделя.

 
БТА