Мадански: Ще работим в тясна връзка с А националния отбор
Мадански: Ще работим в тясна връзка с А националния отбор / netinfo
„Да си призная честно съм трогнат от вниманието, което ми оказа Изпълкома на БФС и са ме избрали единодушно”, заяви специално за Гонг новият младежки национален селекционер Михаил Мадански. Той бе избран да води представителният ни тим след днешното заседание на изпълкома на БФС.

„Оттук нататък колкото и банално и клиширано да звучи предстои много работа. В разговорите, които преди съм имал с президента на БФС, идеята ми за щаб на младежкия национален отбор бе в него да се включат треньорите на юношеските формации. За да се запази някаква приемственост и да има по-широк кръг от специалисти, които да следят младите играчи. Това разбира се ще се обсъжда в бъдеще”, добави доцентът в Националната спортна академия.

„Ние на първо време трябва да направим чисто нов отбор. Защото наборите 88 г. и 89 г. вече нямат право да играят. Според моите преценки готвим отбор за Европейското първенство през 2013 година. Това през 2011 година го пропускаме, както и Олимпиадата през 2012 година. Това означава, че ще разчитаме на родените през 90-та, 91-ва и 92-ра година. На Европейското за юноши през 2008 година имаше няколко души от тях и сега те трябва да бъдат основата на новия отбор”, каза още Мадански.

„Явно фактът, че познавам голяма част от младите футболисти в България, е натежало при избора ми. С набор 1990 година съм изкарал една квалификация, сега работя с родените през 1992 година и нонстоп съм с набор 1991-ва. Следя и по-малките. Едва ли някой по-добре от мен следи и познава младите играчи в България”, допълни специалистът класирал юношеският ни национален отбор до 19 години на Европейското първенство в Чехия през 2008 година.

„Един Ваш колега ми каза, че младежкият национален отбор бил капан за треньори. И ако наистина погледнем назад, това наистина е трудно и ветровито място за работа, една трудна генерация. Но аз съм на принципа, че в момента в който приемеш да си на тази длъжност, не трябва да има никакви оплаквания оттук нататък”, категоричен бе Михаил Мадански.

„Аз лично с усмивка приемам твърденията, че в младежкия национален отбор има мениджърски игри. Познавам всички мениджъри в България и с повечето от тях съм приятел. В България няма случай агент да е дал пари на треньор, за да му вземе играча. Добре знаем, че мениджърите знаят само едно действие – събиране. Те никога не изваждат. Никой не може да ми повлияе, ако аз не преценя, че играчът върши работа на националния отбор. Аз нямам негативно отношение към мениджърството като професия и към мениджърите като хора, напротив мисля, че понякога са полезни. В крайна сметка аз самия си нося отговорностите”, заяви бившият помощник треньор в ЦСКА и Литекс.

„Цялото ръководство на А националния ни отбор в лицето на Наско Сираков, Станимир Стоилов, Цанко Цветанов и Красимир Безински са млади и интелигентни хора и треньори. С тях сме си говорили много и имаме много общи виждания за футбола. Така, че несъмнено аз ще търся тяхното съдействие и помощ. Дори имам идеята някой от помощник треньорите на А отбора да присъства на нашите лагери, когато е свободен. Искам да задълбочим връзките между националните отбори. Защото младежкият национален отбор се явява много важна връзка между мъжкия и юношеските национални отбори”, каза Мадански.

„Целите са ясни – трябва да се търси класиране на първенство, на което може да играе този отбор. А това е Евро 2013. Не съм говорил или подписвал договор. Това са неща, които са формалности за мен”, завърши новият младежки национален селекционер.