Раждането на бебе може да бъде едно от най-щастливите и важни събития в живота на една жена. За някои посрещането на дете в семейството е едно от най-радостните събития в живота на родителите, но понякога може да бъде трудно и стресиращо. Много нови майки изпитват лек, кратък пристъп на следродилна тъга – няколко дни или седмици след раждането. Въпреки това, 10 процента до 20 процента от новите майки ще изпитат по-тежка форма на депресия - известна като следродилна депресия - която може да попречи на ежедневния живот. Някои жени могат да развият следродилна психоза, рядко, но тежко заболяване.

Арт терапевтът, организационен психолог и поведенчески консултант Ивета Рангелова и главният редактор на Ohnmama.bg Наталия Такова-Мазгарева говорят открито за физическото и емоционално непосилие в дните след раждането във втория епизод на „Ох, на мама! Podcast”.

Следродилна тъга

Леката депресия е обичайна за много нови майки (приблизително 50 процента) и обикновено се появява веднага след раждането. Това състояние се характеризира с внезапни промени в настроението, които варират от еуфория до силна тъга. Може да продължи само няколко часа или дори една до две седмици след раждането. Медицинска помощ не е необходима.

Следродилна депресия

Жените, които изпитват следродилна тъга, са изложени на повишен риск от развитие на следродилна депресия. Състоянието се характеризира с по-интензивни чувства на тъга, отчаяние, безпокойство и раздразнителност. Симптомите са по-продължителни и могат да се появят по всяко време в рамките на първата година. Често засяга способността на жената да функционира и без медицинска помощ симптомите може да се влошат.

Какво причинява следродилна депресия?

Няма една единствена причина за следродилна депресия. Всички физически, емоционални фактори и фактори, свързани с начина на живот, могат да играят роля. Депресията се среща и в някои семейства.

Какви са признаците на следродилна депресия?

Следните симптоми, особено ако продължават или се влошават, могат да сигнализират, че имате нещо повече от следродилна тъга:
  • Безпокойство, гняв или раздразнителност
  • Чувство за безполезност или вина
  • Страх да не нараните бебето си или себе си
  • Прекалено притеснени сте за бебето или изобщо не се тревожите за него
  • Имате малко или никаква енергия
  • Усещате главоболие, болки в гърдите, ускорен сърдечен ритъм, изтръпване на ръцете или краката или бързо и повърхностно дишане
  • Имате проблеми със съня
  • Лоши хранителни навици
  • Проблеми с фокусирането, запомнянето или вземането на решения
  • Слаб интерес към неща, на които сте се радвали иначе

Какво можем да направим?

В епизода Ивета Рангелова разказва, че сред първите и основни неща, е да изговорим за чувствата си. Да ги назовем, да можем да споделим. Без притеснение и угризение, че ще бъдем съдени от близките си.

Друго важно нещо е да си водим дневник на чувствата и емоциите, за да преценим дали наистина мрачните мисли ни обземат твърде често, или са просто моменти на изтощение.

Движението, което подобрява тонуса, също оказва позитивно влияние.

Арт терапията е чудесен инструмент, който да успокои съзнанието ни.

И не на последно място: Не бива да се срамуваме и притесняваме да помолим за помощ. Говорете със своя партньор, с най-близките си хора, с личния си лекар. Свържете се с други майки. Помислете и за сеанси с психолог, арт терапевт или консултант, който да ви помогне да преминете през този етап осъзнато, за да се превърнете в най-добрата версия на себе си.