/ iStock/Getty Images
Котешката трева не само кара котките да пощръкляват -  проучване установи, че тя им помага и да се предпазват от вредители като комари, пише инСайънс.

Известно е, че както котешката трева (Nepeta cataria), така и не по-малко привлекателната за писаните сребърна лоза (Actinidia polygama) отблъскват насекомите, особено комарите. Изследователи от японския университет "Ивате", които са установили това по-рано, са решили да проучат защо котките разкъсват и дъвчат листата им.

Котешката трева и актинидията съдържат иридоиди - вещества, които ги предпазват от вредители. В листата на тези растения се срещат два типа съединения -  непеталактол и непеталактон. Установено е, че количеството на тези вещества се увеличава драстично, когато листата са повредени - разкъсани или сдъвкани. По този начин котките се опитват да превърнат растенията в най-ефективните репеленти.

"Установихме, че механичното увреждане на котешката трева и сребърната лоза води до незабавно отделяне на общо количество иридоиди, което е 10 пъти по-високо, отколкото в неповредените листа", казва водещият автор на изследването и специалист по поведението на животните Масао Миязаки.
 
БТА