метеорит
метеорит / / iStock/Getty Images
Учени са установили кратера, от който най-старият известен марсиански метеорит първоначално е тръгнал към Земята, предаде Франс прес. 
Това откритие може да даде информация как се е образувала нашата планета.

Метеоритът NWA 7034, наречен "Черната красавица", очарова геолозите, когато бе намерен в пустинята Сахара през 2011 г.
Той се побира в ръка, тежи малко над 300 грама и съдържа комбинация от материали, включително циркон, датиращи отпреди близо 4,5 милиарда години.

"Това го прави една от най-старите скали, изучавани в историята на геологията", казва пред Франс прес Силван Буле, планетарен учен от френския университет Париж-Сакле.

Пътуването на метеорита датира от ранното зараждане на Слънчевата система, "около 80 милиона години, след като планетите са започнали да се формират", обяснява Буле, който е съавтор на новото изследване.
Тектоничните плочи отдавна са покрили древната земна кора, което означава, че "ние сме загубили тази примитивна история на нашата планета", допълва той.

"Черната красавица" обаче може да се окаже "отворена книга за първите мигове на една планета", твърди специалистът.
За да се отвори тази книга, изследователски екип от австралийския университет Къртин се е заел да открие първоначалния дом на метеорита от Марс.
Учените знаят, че е вероятно астероид, ударил се в Червената планета, да е изпратил "Черната красавица" на полет в Космоса.Ударът е "бил достатъчно силен, за да изхвърли камъните с много висока скорост - повече от пет километра в секунда - за да избяга от марсианската гравитация", казва Антъни Легейн от университета Къртин, който е водещ автор на изследването, публикувано в "Нейчър комюникейшънс".
Такъв кратер трябва да е масивен - поне три километра в диаметър.

По повърхността на Марс обаче има около 80 000 кратера, които са с тази големина.
Чрез измерване на излагането на марсианския метеорит на космически лъчи, учените разбират, че той е напуснал първия си дом преди около пет милиона години.

"Затова търсихме кратер, който да е много млад и голям", обяснява Легейн.
Освен това неговият състав показва, че внезапно се е нагрял преди около 1,5 милиона години - вероятно от удар на втори астероид.

Екипът създава алгоритъм и използва суперкомпютър, за да прегледа изображения на 90 милиона кратера, направени от сателит на НАСА. Така търсенето се стеснява до 19.

Специалистите установяват, че "Черната красавица" е изровена от първия си дом от астероид, ударил го преди около 1,5 милиарда години, образувайки 40-километров кратер.

След няколко милиона години друг астероид се е ударил недалеч, като е образувал 10-километровия кратер Карата и е изстрелял метеорита към Земята.
Районът в южното полукълбо на Марс е богат на елементите калий и торий, точно като и "Черната красавица".

Това е единственият марсиански метеорит, който е силно магнетизиран. "Регионът, в който е Карата, е най-магнетизираният на Марс", каза Легейн.
Районът, известен като Тера Кимерия - Сиренум, е "реликва от ранните процеси в кората на Марс и следователно регион от голям интерес при бъдещи мисии", се казва в проучването.
БТА