/ iStock/Getty Images
Вярвате ли, че дори простото посещение при фризьора ви може да ви превърне в борец срещу замърсяването на околната среда? Не, не е шега, а е напълно реално – с помощта на косата, която иначе би отишла в боклука, може да се пречиства водата.

Още през 1978 г. в Бретан са се сетили да използват коса, за да почистят морето след нефтения разлив на „Амоко Кадиз” (Amoco Cadiz), пише „Евронюз”.

Една от особеностите на косата е, че е липофилна, т.е. хваща въглеводородите и ги задържа. Ето защо косата може да се мие – тя просто запазва мазнините, обяснява фризьорът Тиери Гра – основател на „Coiffeurs Justes”.

Коафьорът е създал обединение, което да се занимава с рециклирането на косата от фризьорския му салон. В мрежата участват 3 300 фризьори, които събират останките от косите за „Coiffeurs Justes”.
 

Идеята на това обединение е, че в случай на нефтен разлив то може да се включи активно, както и регулярно да помага за отстраняването на по-малки замърсявания.

Почистващите вързопи са невероятно прости – найлонови чорапи, пълни с коса. Те се изработват в цех за хора с увреждания, за да могат хората да бъдат реинтегрирани в обществото.
 

В момента вързопите с коса се тестват в пристанището на Калавалер на Лазурния бряг. Кметът на града е ентусиазиран и заяви, че в дългосрочен план смятат да продължат да почистват цялото пристанище с тези вързопи. Когато вали, оттичащата се вода измива почвата и вероятно абсорбира въглеводороди, преди да се влее в пристанището и морето. Така че идеята е цялото пристанище да бъде почиствано редовно и към идеята да бъдат привлечени и други пристанища, , обяснява Филип Леонели.

Няколко речни и морски пристанища във Франция вече са заявили интерес към екологичното почистващо средство.
БГНЕС