Откриха същество, което може да живее вечно
Откриха същество, което може да живее вечно / sxc.hu

Учени твърдят, че определен вид сладководен полип е "практически безсмъртен", а някои видове дори стават по-силни с напредване на възрастта си.

Сладководният полип Хидра Магнипапилата е микроскопично водно животно с тяло с формата на тръбичка, с пипала, уста и лепкаво краче. Може да не става за домашен любимец, който хората да опитомят и прегръщат, но процесът на остаряване почти не засяга този полип. В лабораторни условия рискът от смърт е толкова нисък, че практически този полип е безсмъртен.

"Цялостната картина на лабораторните данни показва, че дори след 1400 години 5% от водните организми при тези непроменени условия все още ще бъдат живи", казва д-р Оуен Джоунс, цитиран от БГНЕС.

Преди да достигнат до тези изводи, учените наблюдавали стареенето при 46 различни вида, включително бозайници, растения, гъби и водорасли. Докато хората, бозайниците и птиците отслабват с течение на времето, други организми - костенурките и някои видове дървета, стават по-силни.

Екипът на д-р Оуен Джоунс от Южнохоландския университет изучавал стареенето при видове като дъбови дървета, през морски водорасли, кръгли червеи и въшки до лъвове и бабиуни. Изследвани били 11 вида бозайници, 12 други гръбначни животни, 10 безгръбначни, 12 растения и 1 вид водорасли.

За много видове смъртността се увеличава с напредване на възрастта - модел, който се вижда при повечето бозайници, включително хората и косатките, както и някои безгръбначни организми като водните бълхи.

Други видове намаляват процента на смъртността като остаряват. Например пустинната костенурка е най-вероятно да загине в ранния етап от живота си. Много по-малко вероятно е това да се случи, когато тя започне да остарява. Този вид костенурки може да доживее до 80 години. Много растителни видове, като бялото мангрово дърво, следват същия модел. Няколко вида, включително рододендрони, гущери и раци, показват малка промяна в смъртността през целия им живот.

В процеса на проучването учените изследвали и плодовитостта при същите 46 вида. Те открили, че между видовете има големи разлики. Плодовитостта при хората например е концентрирана в кратък период от живота им. Някои видове организми обаче, по-специално растенията, стават по-плодовити с напредване на възрастта - например американският столетник в Мексико и Южна Америка.

Съществува и вид кръгъл червей започва живота си в състояние за размножаване и внезапно губи способността да се възпроизвежда.