/ iStock/Getty Images
Предците на съвременните аборигени, обитавали Нова Гвинея, още преди 18 000 години са се опитвали да опитомят птици. Това обаче не са били кокошките, с които човечеството е свикнало, а казуарите - най-опасните пернати в света, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Казуарите са нелетящи птици, достигащи на височина до 1,6 - 1,8 метра и с тегло до 60 килограма. По размери те са на второ място след щрауса и емуто.
Въпросните пернати неслучайно са наричани "люти", "злобни", "най-опасните в света", след като са регистрирани техни нападения срещу хора. Защитавайки себе си или територията си, казуарите удрят силно с двата си крака. С дългите си нокти, наподобяващи кинжали, те могат да причинят сериозни наранявания и дори смърт.

В наши дни казуарите на практика не се отглеждат нито в зоопаркове, нито в лични стопанства. Предците на съвременните аборигени обаче не са се притеснявали да ги развъждат.

казуар
iStock/Getty Images

Кристин Дейвис от университета на Пенсилвания и колегите ѝ се изследвали обекти на древни обитатели на Нова Гвинея. Изследователите са установили, че преди 18 000 години те са започнали целенасочено да ловуват казуари и да събират яйцата им. Целта им не е била да ги използват за храна, а за развъждането на домашни казуари.

Учените отбелязват, че това е най-ранното свидетелство за опитомяването на птици от хора по света. Кокошките и гъските са опитомени хилядолетия по-късно.
Авторите на изследването смятат, че опасните казуари са се подчинявали на хората, които са разчитали, че виждайки първо тях, новоюзлюпените пиленца са ги възприемали като свои "майки".
БТА