/ iStock/Getty Images
Да се избегне удар от метеорит, подобен на този, който принуди Русия да планира спасителна мисия за космическата станция, е почти невъзможно, но според експерти по-голямата заплаха за космическите кораби всъщност са изкуствените отломки в орбита.

Русия обяви, че през февруари ще изпрати мисия до Международната космическа станция, за да прибере членовете на екипажа, които останаха блокирани, след като удар повреди капсулата, която трябваше да ги отведе у дома.

Дидие Шмит, ръководител на човешките и роботизираните изследвания на Европейската космическа агенция, заяви, че не е рядкост малки метеорити да попаднат в космическата станция. Микрометеоритите могат да се движат със скорост от 10 до 30 км в секунда - "много по-бързо от куршум от пушка", каза Шмит.

Ето защо, когато големият наблюдателен прозорец на космическата станция не се използва, той се затваря с "много, много дебели слоеве защитни материали", каза той.

Малките метеорити идват от толкова далечни точки на Вселената и с толкова високи скорости, че не е реално да бъдат проследени, обясни той.
Но космическите агенции наблюдават известни метеоритни дъждове, като този, който се очаква в началото на август.

По-рано НАСА заяви, че е малко вероятно метеоритният дъжд Джеминиди през декември да е ударил капсулата "Союз", тъй като корпусът е бил пробит от друга посока.

Малко информация за космическия боклук

Въпреки че метеоритите звучат страшно, се смята, че най-голямата заплаха за космическите кораби идва от орбитални отпадъци - излезли от употреба сателити и други създадени от човека обекти, които се въртят около Земята, известни като "космически боклук".
Това е така, защото сблъсъкът с космически боклук създава още повече боклук, което води до "верижна реакция" от каскадни сблъсъци, които замърсяват орбитата с малки и опасни обекти, казват от НАСА.

В орбита има половин милион парчета отломки с размер на стъклени топчета – с диаметър 12 мм и 100 милиона парчета с размери около 1 мм, съобщи миналия месец Службата на ООН по въпросите на космическото пространство.

Стефания Солдини, преподавател по космическо инженерство в Ливърпулския университет в Обединеното кралство, заяви, че "орбиталните отломки с милиметрови размери представляват най-големия риск за приключване на мисията на повечето роботизирани космически кораби, работещи в ниска околоземна орбита".

МКС е "най-силно защитеният космически кораб" срещу такива отломки, каза Солдини.
Космическата станция разполага с орбитални щитове, които я предпазват от отломки с размер по-малък от 1,5 сантиметра.

Космосът обаче става все по-пренаселен.

Около 35 % от 14 000-те спътника, изстрелвани някога в космоса, са изведени в орбита само през последните три години, а през следващото десетилетие могат да бъдат добавени още 100 000 спътника, заявиха от службата на ООН.

Ракети в космоса?


Държавите, които използват ракети, за да свалят спътниците си за оръжейни изпитания, също увеличиха значително купчината космически боклук.
Русия предизвика критиките на НАСА през 2021 г., когато Москва унищожи един от собствените си спътници по време на ракетно изпитание, създавайки повече от 1500 парчета отломки и принуждавайки намиращите се на борда на МКС да се подслонят.

Според НАСА Китай е създал повече от 3500 парчета големи, проследими отломки, когато през 2007 г. е свалил един от метеорологичните си спътници.

Случайните сблъсъци също са се увеличили през последните десетилетия. Повече от 2300 парчета нови отломки бяха изстреляни в орбита и през 2009 г., когато излязъл от употреба руски военен спътник се удари в американски комуникационен спътник Iridium.
Министерството на отбраната на САЩ проследява обектите, които се движат в орбита около Земята, най-вече тези, които са по-големи от 10 см.
Ако се види, че по-голям отломък се насочва към МКС, нейните двигатели преместват космическата станция с размерите на футболно игрище от пътя.

През 2021 г. МКС се коригира, за да избегне отломки, за които се знае, че произхождат от китайския тест на антисателит през 2007 г.
Най-голямата заплаха за астронавтите?

Засега "големият проблем" е, че без капсулата "Союз" MS-22 около половината от седемте души на борда няма да могат да се приберат у дома, каза Шмит.

Обикновено, ако на станцията настъпи критично събитие, екипажът хипотетично би могъл да се върне на Земята в рамките на три часа.
Но сега "има рисков период, в който не можем да върнем всички, ако има голяма заплаха", каза Шмит.

Руската космическа агенция "Роскосмос" заяви, че на 20 февруари към МКС ще бъде изпратен нов космически кораб, който да прибере двамата космонавти и един астронавт, които първоначално планираха да се приберат с капсулата "Союз МС-22".

В нормални времена най-голямата заплаха за астронавтите на МКС вероятно е избухването на пожар, каза Шмит и добави: "Не можете да отворите прозорците".Като друга опасност той посочи слънчевите изригвания - да не говорим за безбройните опасности, които очакват тези, които планират да се отправят на предстоящи мисии до Луната и Марс.

"Изследването на космическото пространство от хора е рисковано", каза той.
БГНЕС, АФП