За „Атака не е критерий какво казват социолозите, а избирателите
За „Атака не е критерий какво казват социолозите, а избирателите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Десислав Чуколов в "Седмицата" по Дарик - 17.09.2011 г.
44878
Десислав Чуколов в "Седмицата" по Дарик - 17.09.2011 г.
  • Десислав Чуколов в "Седмицата" по Дарик - 17.09.2011 г.

На президентските избори партия „Атака” ще е срещу всички останали, смята председателят на партийния предизборен щаб Десислав Чуколов. Според него кампанията ще бъде „доста мътна и кървава”. На президентските избори през 2006 г. тандемът на „Атака” Волен Сидеров и Павел Шопов стигна до балотаж срещу кандидатпрезидентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин.

По отношение на социологическите проучвания, според които кандидатпрезидентската двойка Сидеров-Шопов ще получи около 3% одобрение, Чуколов каза, че критерий не са допитванията на социолозите, а какво казват хората, като припомни парламентарните избори през 2005 г., когато партията влезе в Народното събрание, въпреки че малко преди вота социологическите проучвания не даваха шанс на хората на Волен Сидеров. Ето какво още каза Чуколов в „Седмицата”:


2006 г. почти 650 000 гласа на балотажа за същите кандидати - Волен Сидеров и Павел Шопов. Сега ще ги имате ли?

Вижте, първо трябва да отбележим, че ситуацията от 2006 г. се повтаря и сега. На тези избори отново е партия „Атака” срещу олигархията, партия „Атака” срещу всички останали кандидати, които през годините са си сменяли абревиатурата, сменяли са си
партиите, сменяли са си идеите, но...

А ГЕРБ част ли е от олигархията?

Разбира се, че ГЕРБ е част.

Росен Плевнелиев част ли е?

Разбира се, че Росен Плевнелиев и ГЕРБ са част от всичко това, защото, така, завъртя се в последните дни темата за подкупите, които е бил дал или бил получил г-н
Плевнелиев...

Не, не е бил.

А, така ли последно?

Нито дал, нито... нали, коректно е да кажем какво казва той.

Така, но съвсем ясно и коректно, и открито той каза, че притежава около 12 млн. лева, нали така. Нека да кажем, нека да кажем и да припомним, всъщност да наблегна на това, че тези 12 млн. лева, това състояние г-н Плевнелиев го е натрупал по време на управлението на тройната коалиция, на хората преди него, на НДСВ, на ДПС, през тези 20 години. И оттук, от вашия ефир да попитам слушателите те натрупаха ли 12 милиона през тези 22 години. Колко от тях натрупаха тези милиони? Те натрупаха кредити, те натрупаха ипотеки, които изплащат с огромни лихви, а г-н Плевнелиев с тези пари... естествено, че има някаква връзка, естествено, че е част от всичко това.

Това са силни думи, обаче изгаряте всякакви мостове, ако на втори тур не се сбъднат очакванията ви да бъде Волен Сидеров, да подкрепите Плевнелиев.

Вижте, ясно, това са тънки политически игрички, така, но тази откритост, която от „Атака” имахме и 2006 г., с тази откритост сега подхождаме и на тези избори, ясно и откровено го казваме това, защо трябва да се крие това. Какво е казал Плевнелиев например през тези години, освен да бъде професионалист в своята област, освен да лобира за определени неща. Сега, дал ли е подкуп, получил ли е, това са неща, които няма да станат ясни по време на тази кампания, защото както по всичко изглежда, тя ще е доста мътна и доста кървава, но все пак нека се замислим за този факт. На тези избори „Атака” е срещу всички останали. Както ви казах, ГЕРБ, БСП, ДПС особено, СДС-та, това са кандидати, които са взаимно заменяеми. Какво е различното...

Това пренася ли се и върху парламента - край на подкрепата на „Атака” за ГЕРБ?

Вижте, това са, тук говорим за президентските избори, за президентските. Тепърва в парламента ще се решава, знаете, че ще има и бюджет тази година, който ще се гледа там, тепърва ще се преценяват тези неща.

Помня, че на вота на недоверие давахте вот за правителството, в което участваше и Плевнелиев. Без да кажете тези работи.

Забележете, че ставаше въпрос за политиката на правителството в областта на вътрешния ред и сигурност, нещо, което ние твърдо и категорично сме заявили, че сме за. Трябва да се работи срещу октопода, срещу мафията, срещу всички тези неща, които в последните 22 години са събрани. Но това, което, така, ми се ще да кажа, е, че... какво отличава например Калфин от Кунева? Може ли някой от вашите слушатели да каже какво в техните тези, в техните идеи, доколкото имат такива, защото те нямат. Забележете, на тези избори всички кандидат-президенти говорят за подкупи, за някакви такива неща, които не са свързани с живота на хората, не са свързани с визията за България, няма стратегически поглед за бъдещето на България. Единствено г-н Сидеров и неговият вицепрезидент в нашата кандидатпрезидентска двойка имат ясни идеи. Ккакво е отношението на тези хора за влизането на Турция в Европейския съюз, какво е отношението на другите кандидат-президенти за монополите, чуждите частни монополи, които са окупирали и източват България. Какво им е... такива теми, които вълнуват хората, такива теми, които са важни за България. Няма дебат, няма предизборни диспути. И 2006 г. г-н Сидеров канеше всички останали на предизборни диспути, те отказваха, включително и Георги Първанов, включително и Георги Първанов, и ще ви кажа защо отказаха. Защото и тогава, и сега, те сега пак ще отказват, но тогава и сега те знаят, че просто г-н Сидеров е прав, те знаят, че той е прав.

Това е слоганът на кампанията.

Това е слоганът на кампанията...

„И врагът ми знае, че съм прав”.

„И врагът ми знае, че съм прав”. Естествено, че знаят. И сега Първанов, който е бивш националист, ОКЗНИ, влязъл, станал депутат. Естествено, че знае, че г-н Сидеров е прав, естествено, че всички останали знаят. И вие знаете, и тук в апаратната знаят. Това е.

Социолози обаче дават под 3% на Волен Сидеров. От това, което аз видях, сега, може би не съм гледал всички проучвания...

Вижте... 2006 г. подобни бяха социологическите проучвания.

Не, не, не бяха, даваха по-високи.

2005 г., когато „Атака” влезе в парламента, тогава...

Да, тогава казваха, че няма да влезе.

Тогава казваха, че един-два процента има „Атака”. Точно след една-две седмици имахме 9% близо. Така че социолозите са част от тази игра, както някои от медиите се впускат услужливо в подкрепа на определени кандидати, така и социолозите го правят, няма какво да го крием това. Но това не е нашият критерий за... какво казват социолозите, нашият критерий е какво казват хората, българският избирател. Сега от „Атака” подготвяме една национална обиколка. Ще минем през всяка област, големите общини в тази област, големите села в съответната област и нашата амбиция е това да бъде една обиколка, която не е правена в България в последните 20 години може би, не знам дали е правена някога.

Тя ще бъде на Сидеров, Шопов и... щаба.

Сидеров, Шопов, да, обиколка, която от община в община, от област в област, която обиколка... ще обиколим цяла България за около един месец.

Каква е целта на местните избори, в колко общини имахте кандидати през 2007-а?

През 2007-а като млада политическа сила тогава, едва на... нямахме... около две години от нашето основаване, издигнахме кандидати за общински съветници, кандидати за кметове на общини, кандидати за кметове на кметства на доста места в България.

Прави ли ви това, че в сравнение... това показва развитието на една партия. Ето, Цветанов например сравни как са били преди и сега колко. При вас също е интересно...

Имаме малко под 300 общински съветници, около 30 кметове на населени места.

Които са избрани.

Избрани кметове на села.

То е интересно и в колко сте кандидатствали, тази сметка също е важна. Не сте я правил.

Вижте, тази сметка я имаме, но този критерий, така, чисто математически да се гледа на нещата, пак не е работещ, защото...

На много места има коалиции и не е ясно кой кой е.

Да, на много места, да, това, че има коалиции но трябва да се направи така, че не да отчетеш на това място имам кмет, на това имам толкова общински съветници, а трябва да се направи така и да се работи, за да отчетеш на това място промених нещата към по-добро. Сега на тези избори попълваме с общински съветници... целта ни е да издигнем в почти всички общини, само в дълбоко турски общини, като Опака, като Черноочене, може би от този тип общини, там е много трудно да се издигнат кандидати, първо, защото хората ги е страх, те тези общини за съжаление просто не са част от България вече, за съжаление. И това е също една тема, която би трябвало на президентските дебати да се обсъжда - за дебългаризацията на тези общини. Но сега издигаме на много места, амбицията ни е да имаме общински кмет, амбицията ни е да имаме много общински съветници, и то в такава степен, че наистина в тези общини и в тези населени места да променяме живота на хората, да променяме нещата към правилна посока и да покажем какво би било, когато „Атака” има управлението. Наистина да се покаже какво е това да искаш чистка и ревизия, какво е това да се бориш с корупция, какво е да се бориш с престъпност и да си върнеш тези общини на гражданите на общините.

Т.е. вие имате над 300 общински съветници и над 30 кметове.

Това е състоянието досега.

И какво ще е успех за тези избори?

Всичко над това естествено, че ще е успех. Естествено, че ще е успех. Ние сме партия, която разчита на доверието на хората. Не сме партия, която разчита на апаратните игрички, на сенчест бизнес, да използва лостовете на държавата. Не сме партия, която разчита на сплашване, на купуване на гласове. За всяка друга политическа сила може да чуете или да видите неин представител, който подготвя купуване на гласове или който е правил купуване на гласове. Как така за толкова години, макар че сме една от най-нападаните партии в България, не се появи един човек, който да каже - ето, от „Атака” купиха гласове, ето, „Атака” направи това нечестно, „Атака” направи това некоректно. Няма такова нещо. Ние сме най-нападаната политическа сила, лидерът на партия „Атака” е най-нападаният лидер на политически партии, но това нещо не може да се чуе. И ще ви кажа обаче защо сме най-нападани и защо г-н Сидеров е най-нападаният. Просто защото има позиции и ги отстоява тези позиции.

Кое е най-голямото качество на основните ви опоненти? Кой е основният ви опонент на тези избори? Плевнелиев...

Както ви казах в началото, не, вижте, както ви казах в началото - ние сме всички срещу останалите. Няма разлика между тях. Аз не виждам...

Е, кое е качеството на останалите, кое е силата им?

Всяка тяхна сила в техните очи в нашите очи е слабост. Например за тях е силно, ако те се разберат, договорят с ДПС. Всеки от тях иска да се договори с ДПС, защото вярва на, така, на мита, че избори без ДПС не могат да се спечелят. И последните 20 години точно тази договорка с ДПС, която всяка политическа сила мечтае за нея и работи за нея, всъщност тази договорка работи против България. Защото след това трябва да се съобразяваш с ДПС, след това трябва да работиш по техния план за дебългаризиране на цели територии от България.

А вашата слабост коя е?

Не виждам някаква слабост. Нашата слабост... Не, не виждам, не виждам някаква слабост при нас. Това, че сме политическа сила, която не влиза в договорки, в съглашения тайни и т.н. някой може, така, гледайки отстрани, да каже, че сме прекалено праволинейни и трябва повече гъвкавост в политиката, така са казали някои. Но по-скоро, когато си отстояваш идеите, когато държиш линията, която ти и избирателите, и гражданите на България искат, в един момент това е силно, това не е слабо.

А какъв е вашият личен залог като председател на щаба на тези избори?

Вижте, личното...

Ще трябва ли да излезете от ръководството на партията, ако не постигнете тази цел, която слагате общински съветници и поне 30 кметове.

Личното и професионалното отдавна са се смесили при мен. Нещата прекалено лично се вземат, ги приемам и... така, че такива неща пред себе си не съм си поставял дали ще напусна, или ще подам оставка. Това просто не е опция да се мисли за загуба.

А докъде гледате в „Атака”? И Станишев, и Цветанов казаха, че всъщност те гледат вече към парламентарните избори с добавката от Станишев - предсрочни.

Вижте, ние от „Атака” гледаме не така следващите парламентарни избори. Ние гледаме в следващите 10-20 години какво ще се случи с България, накъде отива България, какво ще стане в следващите 10 години например, ако Турция бъде приета в Европейския съюз. Това гледаме. Гледаме какво ще стане с постоянно намаляващото българско население и постоянно увеличаващите се елементи, които не са присъщи на българското общество. Там е нашият поглед, към това се борим, защото винаги на 15 септември излизат тревожни статистики колко от първокласниците са българчета, колко са от друг етнос. Това са тревожни неща, които показват тенденция, и то устойчива тенденция. Гледаме какво ще се случи, ако Турция, както казах по-рано, влезе в Европейския съюз, защото всички останали кандидати без г-н Сидеров, ако ги питате, те ще кажат, те ще кажат - ако Турция изпълнява критериите, нека да я приемат в Европейския съюз. Ами тя Турция ги изпълнява критериите, да ви кажа. Те бягат от отговора дали са за или против членството на Турция в Европейския съюз с тази фраза. Но Турция ги изпълнява тези критерии. И Турция, тази пренагрята икономика, тази, така, умилително казват дадени репортери втора по сила армия в света, тази държава, ако влезе в Европейския съюз, ами то тук неорая ще станем на Турция. Там е нашият поглед. Не е нашият поглед в следващите президентски избори или в следващите парламентарни. Това са неща, които са дребни, политикански, които интересуват малка група политици. Ние се интересуваме от това, което всъщност е важно за хората в България.