Юдит Ланг: Не мога да се намесвам във вътрешните работи на страната, в която живея
Юдит Ланг: Не мога да се намесвам във вътрешните работи на страната, в която живея / Sofia Photo Agency, архив
Юдит Ланг: Не мога да се намесвам във вътрешните работи на страната, в която живея
41545
Юдит Ланг: Не мога да се намесвам във вътрешните работи на страната, в която живея
  • Юдит Ланг: Не мога да се намесвам във вътрешните работи на страната, в която живея

Седмицата през погледа на посланика на Унгария в България Юдит Ланг.

Как сте с българския?

Разбирам немножко, но още не говорим.

Слушала ли сте "Омега" на концерт в Унгария, на живо?

Това е любимият ми състав.

Била сте на концерти в Унгария.

Да, била съм, и тази вечер ще отида на концерта.

Кои песни ще изпеят? Видяхте ли се с тях? Те вече в България ли са?

Да, вчера пристигнаха, тук са вече, но все още не съм се срещала с тях, довечера ще направя това. Аз се надявам, че освен новите си песни те ще изпълнят и някои от старите си хитове, с които са много популярни в целия свят. Всеки знае песента, спомня си за песента "Момичето с бисерни коси", която на практика стана световноизвестна в изпълнението на "Скорпиънс", под наименованието "Бял гълъб".

Вчера беше концертът на цигулките, на 100-те цигулки, нали? Как мина?

Фантастично беше. За стоте цигански цигулки самият оркестър е уникален. Аз за трети път имам възможността да присъствам на техен концерт. Това се случи, така, през последните 15 години съм имала възможността да ги слушам и винаги съм се възхищавала на тази енергия и въодушевлението, с което изпълняват парчетата. На практика те живеят със самата музика.

В цяла Европа ли Унгария направи такива унгарски дни на културата, вземайки за повод председателството на Европейския съюз?

Не. Това беше моя идея. На практика всеки един посланик, съответно екипът, който работи с него, сами преценяват по какъв начин да дадат отзвук на тези събития и какви културни мероприятия да представят съответно, така че това беше... Аз не мисля, че оркестърът "100 цигански цигулки" или "Омега" са имали участие някъде другаде в Европа по повод председателството ни. Много се радвам, че това се получи така, и бих искала да използвам възможността да благодаря на нашите партньори, с които заедно организирахме тези събития - "Арт БГ", "Програмата груп", авиокомпания "Малев", банка ДСК. Това беше моя лична инициатива. Аз много дълго време работих по организацията на тези събития, трябваше доста да се координират нещата, за да се получат. Така че много се радвам за това, че вчера беше постигнат един почти френетичен успех.

Унгарското председателство на Европейския съюз. Какво свършихте? От гледна точка на България трябваше да изпълните обещание, което и вие давате в интервю през януари - до юни, по време на унгарското председателство, да има решение за Шенген. Това изглежда, че няма да го свършите?

Това, ако... доколкото разбирам, доколкото съм разбрала вашият въпрос, вие на практика цитирате това, което аз съм казала някога, а именно, че до края на юни трябва да бъде взето политическо решение за присъединяването на страната към Шенген. Аз мисля, че затова не сме закъснели, защото все още краят на юни не е дошъл и на практика унгарското председателство винаги е заявявало още от самото начало, че се стреми към постигане на политически консенсус до края на юни.

И според вас това е възможно?

Аз много се надявам, че ще можем да постигнем консенсус с нашите партньори от България и Румъния, които се надяват на това, както и съответно със страните, които дават оценката за подготовката. И много се надявам, че ще успеем да съставим един график, въз основа на който график България и Румъния съответно ще имат възможност да се присъединят към Шенген до края на 2011 г.

Не знам на какво крепите надеждите си, но сигурно сте разбрала, че датчаните връщат границите, граничните си пунктове? Всъщност може би Шенген ще пропадне, преди България и Румъния да се присъедини?

Аз не вярвам в това. Вие навярно сте запознат с това, че Европейската комисия е подложила на проверка това решение на датчаните, и навярно също сте запознати с това, че съветът по вътрешен ред и правосъдие направи едно извънредно заседание, на което заседание основна тема беше именно Шенген - дали Шенген трябва да се ревизира или не? И в... като много от страните членки се обединиха около решението, че не трябва да бъдат въвеждани отново тези вътрешни проверки, тъй като това, което... най-голямото завоевание на Европейския съюз е именно това, че се премахнаха границите.

Това го каза и вашият външен министър, който участва в срещата за революциите в арабския свят в София. Той каза, че толкова е чакал тази свобода да пътува, че никога няма да се съгласи да отпадне. Обаче арабите идват. Много бежанци - от Близкия изток, от Африка. България обяви, че ще приеме от двама до четирима бежанци, което не звучи много сериозно. Унгария ще приеме ли бежанци?

Аз мисля, че през следващите месеци, през следващия период модернизацията на Шенген ще бъде една тема, която ще се разгледа. И тогава Европейският съюз ще трябва да помисли над това как могат да се подпомогнат някои от страните, например да вземем от Северна Африка, а именно тези хора, които емигрират по икономически причини, а не по политически, да могат да бъдат задържани в техните страни. А именно да се подобрят условията в страните, където живеят тези хора, и да не бъдат принудени да търсят припечелването на своя хляб в други страни. Аз не мисля, че е решение тези емигранти, които пристигат поради икономически причини, трябва просто да бъдат разпределени между отделните страни членки, просто е невъзможно това да стане. Просто трябва да се подобрят условията в страните, където живеят тези хора, т.е. в тяхната родина.

Вие председателствахте, Унгария председателстваше Европейския съюз в много трудни месеци. Продължи гръцката криза. Тази седмица Гърция отново е на дневен ред. Какво мислят унгарците, трябва ли на гърците да бъде дадена поредна финансова инжекция под формата на намалени лихви, нови отсрочки, нови заеми? Съгласни ли сте в Унгария да...

Гърция е страна, членка на Европейския съюз, тя е равноправна членка на съюза, както всяка една друга страна в него, както България, както Унгария, а солидарността е един принцип, който е силно застъпен в Европейския съюз или поне трябва да бъде силно застъпен. Въз основа на този принцип, ръководен от този принцип, Европейският съюз предостави помощ на Гърция, както направи това и в случая с Португалия и други страни членки.

Не, интересно...

Т.е. не трябва тези въпроси да бъдат разглеждани емоционално.

Не, въпросът е как мислят унгарците, понеже аз... бил съм в Унгария, във вашите заведения не играете чардаш всяка вечер, най-много да се случи през уикенда, докато Гърция е известна с веселото настроение - сиртаки всеки ден, въобще целият юг на Европа, фиеста, следобедни почивки. Докато Централна Европа, на север и запад хората много здраво работят и не изглежда да им се налага на тях да им се помага. Унгарците сте точно по средата. Вие към кои се слагате - към веселяци като гърците, на които винаги някой ще им даде пари за още едно узо, или като австрийците и германците, които си знаят сметката?

Аз мисля, че отговорих на този въпрос вече отчасти, като споменах, че не трябва да поставяме на емоционална основа разглеждането на тези въпроси. Не смятам, че унгарците се замислят над това дали гърците играят сиртаки, или те играят чардаш. В Европейския съюз има правила, които трябва да се прилагат. Всъщност ние сме тези, които създаваме правилата. Не мисля, не смятам, че трябва да се подхожда така, по този демагогски начин - когато една страна е изпаднала в такова затруднение, ние да обсъждаме дали народът там е живял по някакъв определен начин, който на нас не ни харесва. И аз мисля, че всяка една страна, която изпадне в такова затруднение, може да разчита на подкрепата и помощта на останалите страни, когато това е необходимо.

Вие сте от 2008 г. в България, нали? Вие как виждате проблемите с правосъдието? Бихте ли казала като американския посланик, че тук има две различни правосъдни системи - за бедни и богати?

Аз не мисля, че съм в позицията, в която мога да оценявам и да обсъждам вътрешнополитически въпроси на една страна. Аз живея в дадената страна, но не мисля, че мога да се намесвам във вътрешните работи на тази страна.

Преди да станете дипломат, сте била журналист, нали, в унгарската информационна агенция? Какво мислите за новото медийно законодателство в Унгария? Приемате ли критиките към унгарските власти, че ограничават свободата на словото? То не е лесно да отговорите, дори да мислите, че го ограничава, тъй като сега представлявате унгарската държава, от друга страна, обаче сте журналист.

Аз трудно мога да си представя едно правителство, което преди това е било в опозиция и което се е борило за свобода, и в частност за свобода на словото, че би могло по някакъв начин това правителство да ограничи свободата на словото. Навремето,
когато прозвучаха първите критики към този закон, през февруари, точно когато Унгария поемаше председателството и което в голяма степен затрудни председателстващия, много ваши колеги журналисти поставяха този въпрос. И тогава, и сега заявявам, че един отговорен журналист, който не пише за жълтата преса, не работи за жълтата преса, той има свое съзнание, своя отговорност спрямо самия себе си и спрямо останалите. И не вярвам един такъв журналист да може да бъде ограничен в неговата дейност независимо от това дали списва за вестник, или пък за интернет медия. В Унгария медиите имат много широк спектър. Не смятам, че е проблем в един закон да бъдат обхванати, да бъде обхванат... целият този широк спектър от различни медии, за които е имало преди това отделни закони, просто да бъдат обединени в едно. Не виждам какъв е проблемът в това. И вие навярно, вие си спомняте и навярно сте запознат с това, че ние също съгласувахме, когато се... с Европейската комисия тези критики, които бяха отправени към закона, и въз основа на тези консултации се стигна до съвсем минимални корекции в закона.

Кой е най-големият проблем, който предава Унгария на Полша с председателството на Европейския съюз?

Първо, от една страна, още не сме приключили полугодието, още повече че това е един процес. Аз не мога да определя в момента кой е най-големият проблем, тъй като има въпроси от различен характер - по отношение на европейското управление, въпроси от икономически характер, също така въпроси, свързани с пакта за стабилност, които все още не са докарани до своя край и които трябва да бъдат разгледани на заседанието на Европейския съвет. И се надявам, че дотогава ще можем да постигнем успех, тъй като в момента нещата се развиват многообещаващо, например що се отнася до пакета от шест икономически мерки. Но още отсега мога да кажа, въпреки че ние работим по подготовката на следващия бюджетен период от 2014 г. до 2020 г., все пак това ще е тема, която те ще наследят. Също така общата, проблемите на общата аграрна политика, като подготовката по разрешаването на тези въпроси започна още по време на нашето председателство, но те ще трябва да продължат нататък с това. И се надявам, че и Шенген също ще се окаже един такъв процес.

Не, ние се надяваме да не се окаже. Нали казахте, че до края на юни въпросът политически за България и Румъния ще бъде решен и поляците няма да се занимават с нас.

Това не означава, че когато бъде взето политическото решение, означава автоматично присъединяване към Шенген, защото следват ратификации. Това е процес, който така или иначе ще трябва да продължи през полското председателство.

Тежката работа ще я свърши за нас Унгария.

Да, това е вярно. Да, наистина много се борихме и се борим, борим се и все още се борим.