Усложнения от грип настъпват при 1-1,5% от болните
Усложнения от грип настъпват при 1-1,5% от болните / снимка, архив: БГНЕС

Средно за страната 143-ма българи на 10 000 души са болни от грип - няколко региона, като София-област, Ямбол, Пазарджик и Плевен, са в ситуация пред обявяване на епидемия, съобщи в ефира на Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че противовирусните препрати са заредени в районните здравни инспекции, като те се ползват основно от болниците за лечение на по-тежките случаи и усложнения.

Доскоро в страната циркулираха паралелно два щама, сега обаче доминира пандемичният А (H1N1), известен като „Калифорния". Характерна особеност тази година била и упоритата, суха и дразнеща кашлица, която трудно се лекува и продължава две-три седмици. Ето какво още обясни д-р Кунчев пред Дарик:

Чуйте интервюто с д-р Ангел Кунчев

За средата на януари се очакваше грипната епидемия в страната. Каква е картината към днешна дата според данните, с които разполагате? Къде заболеваемостта граничи с епидемия?

Общо взето нещата се развиват според очакванията. Картината е шарена. Общо за страната заболеваемостта е 143 на 10 000 души, което е значително повишение. Има региони с доста висока заболеваемост, но в някои области - София-област, Ямбол, Пазарджик, Плевен, е близка до епидемичната. Те са в предепидемична обстановка. Специално за София-област обсъждахме, че ще наблюдаваме ден-два и отсъствието на учениците в по-малките класове и на тази база в края на седмицата или следващата седмица на място ще вземат решение ще достигнат ли епидемични стойности. Това предстои да стане и в други региони следващата седмица.

Да припомним какви са границите, при колко заболели се обявява грипна епидемия?

Има математически модел, който ползваме за ориентация, като той е доста добър, но цифрите не са фиксирани. За отделните райони и отделните седмици те са различни, но обобщено между 180 и 200 на 10 000 души е границата на епидемична стойност, след която може да се направи заключение, че сме влезли в епидемия.

До какви ограничения води обявяването на грипна епидемия освен на плановите операции в болниците и изобщо какви са мерките?

Това е общо взето. Няма някакви кой знае какви мерки. Аз понякога се учудвам на огромния интерес дали ще бъде обявена епидемия или не. Вие сте наясно, че това е малко административен акт. Обявена или не, в случая грип си има и хората си боледуват. Единствено с предписание се задължават болниците наистина да спрат временно изпълнението на имунизационния календар, детските и женски консултации с оглед да не събираме на едно място здрави и болни деца, да ограничим контактите и оттам разпространението. Ограничават се свижданията по болниците, плановата оперативна дейност, засилваме филтъра в детските заведения, най-вече ясли градини.

Има ли нещо вярно в информацията, че не за първа година, но джипитата саботират обявяването на грипна епидемия, като не подават редовно справки с броя на заболелите? Това е тяхно задължение, трябва да го правят.

Честно казано, с голяма изненада чух тази информация. Нямаме такова впечатление. Напротив, тези практики, които са избрали в областните градове и са в системата за наблюдение, си вършат чудесно работата. Не виждам никаква мотивация да се крие или да се забавя обявяването, защото това по никакъв начин не се отразява на тяхната дейност. С или без обявена епидемия мерките са същите, потокът през тях си върви, те предписват лечението, така че не допускам такова изкривяване.

Твърди се, че ако има оповестена епидемия, тогава джипитата ще са длъжни да доставят и съхраняват безплатно за пациентите противовирусни препарати и това им отваря работа един вид.

Ние и сега сме разпределили противовирусни препарати по районните здравни инспекции. Те обаче са преди всичко за ползване в болничните отделения, там, където приемаме най-рисковете групи, най-тежките случаи, тъй като все пак това е единственото, на което можем да разчитаме за директно атакуване на вируса. Така че и в момента разполагат с тях. Да, има такива препарати за пациентите плюс но те не са за масова употреба, те са за лица, които знаят, че са с някаква предиспозиция, за които едно грипно заболяване ще бъде особено рисково и да бъдат приемани навреме в първите един два дни от заболяването, когато ефектът им е най-голям. Така че това също не е основание за общопрактикуващите лекари да изкривяват или крият информация. Нямаме такива данни.

А трябва ли тези препарати да са налични в момента при джипитата?

Само и единствено ако са отправили заявка към районните здравни инспекции. И пак казвам, те все пак са ограничено количество и са предназначени най-вече за тежки случаи за болнично лечение.

Всяка година говорейки за грипа и вирусите, макар и трудно да различаваме отделните щамове, се задава въпросът за нови вирусни щамопове и онова, което доминира в момента в страната. Какви са вашите данни и и на база изследваниията на националната лаборатория и това, което се констатира като случаи в страната?

Всеки ден получаваме данни от лабораторията. За разлика от края на миналата година, първите засечени проби от грип бяха от тип Б, от Северна България, а сега нещата коренно се измениха и на практика почти тотално е превалирането на A (H1N1) "Калифорния". Така че това е щамът, който в момента предизвиква огромната част от заболеваемостта, сезонната грипна епидемия. Това има някои плюсове и някои минуси. Ние добре познаваме този щам от пандемията през 2009-2010 година. Плюсът е, че най-вероятно хората в по-висока възраст ще бъдат малко повече предпазени. Те са се срещали с този щам. Макар че не е същият - всяка година те са леко генно изменени, но в основата си хората имат кръстосан имунитет и това означава, че вероятно ще го изкарат малко по-леко. За разлика от младежката възраст и това се показва и в момента от различни данни, които получаваме от болниците - по-тежките случаи са при деца и младежи.

Това е така нареченият свински грип.

Точно така.

Какви са най-честите усложнения при него?

Най-честите са трахеит, бронхит и пневмония и то интерстициална, типична вирусна пневмония, бързо протичаща и бързо водеща до тежка дихателна недостатъчност. Това е основното усложнение и затова ние сме отправили информация към колегите от болниците да знаят какво да очакват. Иначе процентът на тези усложнения никак не е висок. Не трябва да мислим, че едва ли не всеки, които е с грип, е заплашен от подобно тежко протичане. Той е не повече от процент-процент и половина. Но на базата на широкото разпространение... Знаете, че една грипна епидемия в България засега между 500 000 и 800 000 - 900 000 души. Дори този процент е достатъчно сериозен.

Другите грипни щамове изчезнаха, доминира почти изцяло Калифорния. Имахме няколко изолата от тип Б и A (H3N2) "Виктория", но в момента ги срещаме изключително рядко.

Традиционен съвет е да се потърси веднага лекарска помощ, но какво още може да кажем на хората? Късно е май вече за ваксини, но все пак?

Зависи от мястото, където се намират. Има региони с ниска заболеваемост - 70-80 на 10 000 души и ако се счита, че хората имат две до три седмици до сблъсъка с реалната епидемия, могат да се имунизират и да бъдат предпазени, но наистина най-добре е това да става на по-ранен етап - още през октомври и ноември. Винаги сме препоръчвали този период. Характерна особеност за този сезон е характерната, ранно появяваща се суха, дразнеща кашлица, която продължава доста дълго време - две-три седмици и трудно се подава на лечение.

Казвате, че през октомври е най-добре да се направят тези ваксини, но пък не се ли измества някак периодът на епидемиите или на нас така ни се струва заради задържане на топлото време, нещо от това влияе ли?

Влияе, но не основно. Така или иначе грипната вълна е започнала някъде на континента или в страната и постепенно се развива и обхваща нови територии, независимо от времето и климатичните условия. Така, както беше само преди седмица с тези тежки, почти ежедневни мъгли, задържащи се през целия ден с ниски температури и висока влажност, това е допълнителен фактор, при който лигавицата на дихателните пътища, особено ако стоим дълго навън, е под стрес, по-податлива е на инфекции. Но основното в случая са контактите с болни хора, защото говорим все пак за заразно заболяване.

В края на седмица или в първите дни на следващата ще трябва да очакваме в София-град, може би София-област да бъде обявена епидемията.

Възможно е и заради това следим вече и ежедневно данни за заболеваемостта и ако има ръст и това се подкрепя и от други данни за търсенето на медицинска помощ, търсенето на медикаменти, отсъствие на деца от градини, ясли и малките класове в училище, решение ще вземат колегите на място за всяка една област в зависимост от данните.

Момче от немската гимназия в Пазарджик почина и според съдебни медици все още не е окончателно, но вероятно става дума за бързо протекла пневмония. Не прочетох да има данни, че е боледувало от грип това момче.

Няма как да знаем със сигурност. Не може сто процента да се изключи вирусна пневмония, но той не е имал изявена клиника на заболяването преди това, а чак толкова флуминантно, за една вечер да се развие до толкова степен, че да е животозаплашваща, пак казвам, не е невъзможно, но трябва да се видят всички резултати, евентуално други причинители вируси и бактерии, токсични агенти и така нататък.

Имаше преди дни случаи на натравяне на деца със супа в Сливен, бактериална зараза след консумация на месо от дивеч. Освен проверките, които трябва да са задължителни, какво трябва да направят хората, за да намалят риска? Макар че колкото и забрани да разпишем, става дума преди всичко за лично отношение и лична отговорност.

В случая с трихинелозата е точно така, защото е напълно в ръцете на основно ловните дружинки, когато има отстрел и е убито диво прасе, то да бъде изследвано, защото това е нещо много бързо, лесно, евтино и гарантира, че няма да се случват такива работи. Но всяка година не прескачаме да регистрираме по два-три понякога и повече епидемични взрива и за съжаление те обхващат доста хора. За съжаление и такива, които нямат нищо общо с лова, но поради разпространението на месо, особено обработено - суджуци, луканки, пращат се на роднини и веригата се пръска из цяла България. Обикновено засегнати са десетки. По отношение на столовото хранене, кетъринга ,тук основното е спазването на хигиените правила. Това, че хората са носители на стафилококи и други бактерии, ние не живеем в стерилна среда, бактерии има навсякъде около нас, въпросът е дали спазваме изискванията, така че те да не попадат в храната, а пък попаднали, къде чрез термична обработка, къде с хладилно съхранение да намалим до минимум риска от такива епидемични взривове.

Казвате, че към момента няма данни за сериозни случаи на усложнения след заболяване от грип.

Така е процентът на усложненията не е по-различен от този през други години. Същевременно не искам пък да караме хората да мислят, че това е нещо, което могат да подценят, да не лекуват навреме, да не останат вкъщи, тъй като както винаги сме подчертавали, грипът не е обикновена настинка, с която се сблъскваме през есенния сезон. Той е заболяване, което крие по-високи рискове и изисква човек да остане вкъщи, да му се обърне внимание, за да не се стига до тежки усложнения.