Трайков за инвеститора  за „Белене”: Същите  хора идваха при нас  преди месеци
Трайков за инвеститора за „Белене”: Същите хора идваха при нас преди месеци / netinfo
Интервю на Йовка Йовчева с бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
57093
Интервю на Йовка Йовчева с бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
  • Интервю на Йовка Йовчева с бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков

Американските инвеститори, които проявиха интерес да довършат АЕЦ „Белене", са потърсили контакт с българските власти още в началото на годината. Това съобщи в интервю за Дарик бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му тогава т.нар. инвеститор не е отговарял на зададените рамки, а именно - стратегически инвеститор за централата. Ето какво още каза той пред Дарик:

Изненадва ли Ви възкръсването на този проект? Вие бяхте ли подочул, че има такъв вариант - шест месеца след спирането на проекта да се появи инвеститор?

Това определено е изненадващо и доколкото знам все още ситуацията не е такава, която може да бъде определена като възкръсване на проекта в този му вид. Иначе инвеститорът така наречен не ме изненадва, защото същите хора идваха при нас в началото на годината. Тогава бяха насочени към консултанта, който да проведе с тях съответните разговори, тъй като те твърде слабо познаваха проекта, а и твърде неясно проявяваха и интереса си към него. Още повече че тази група компании, които се интересуваха тогава от Белене, не можеха по никакъв начин да бъдат определени като стратегически инвеститор. На практика онези, които се явяваха като лице на този интерес, бяха посредници, които целяха да структурират някакъв финансов ресурс, с който да участват в Белене, но нито беше ясно откъде ще дойде този ресурс - каквато според мен е ситуацията и сега, нито отговаряха на предварителния профил на инвеститор, който търсехме.

За „Куантум груп" ли говорите или за „Глобъл пауър" и изобщо вие с българските представители ли разговаряхте или се явиха част от тези лица, които кацнаха онзи ден в България?

Бяха и българските консултанти, които са активни сега. Имаше и чужденци. Не си спомням дали бяха същите, които в момента представляват този консорциум, но ставаше дума за едни и същи интереси.

Само с Вас ли разговаряха тогава, обсъди ли се този казус в правителството?

Това за мен беше, не знам с кого са си имали срещи, но това беше сравнително ясен случай на инвеститор, който, както казах, трудно можеше да се побере в зададените рамки на инвеститор, който търсехме, защото този проект можеше да се случи само със стратегически инвеститор. Стратегически инвеститор означава компания с опит в оперирането на ядрено съоръжение, достатъчно голяма, достатъчно сериозна и с дългосрочни намерения към проекта. Финансовите консултанти, от друга страна, финансовите инвеститори са институции, които управляват чужд финансов ресурс и които имат интерес към купуването и след това препродаването на проекти. Една ядрена централа не е нещо, което може да се прехвърля от ръце на ръце.

Съмнително ли Ви се вижда всичко това, този пореден сериал от сагата „Белене" и защо сега се случва?

Не мога да дам отговор на този въпрос. Представителите на правителството би трябвало да получат достатъчно категорични отговори на тези въпроси, преди да поставят въпроса в обществото. Аз все пак виждам някаква връзка поне по време между иска на „Атомстройекспорт" и подновения интерес от тази група компании.

Опитваме се да разрешим иска с руснаците по този начин или пък по-скоро стоят съмненията, че руски пари са зад гърба на този инвеститор?

По-скоро второто. Това е впечатление, което се създава у страничния наблюдател, а иначе беше наистина изненадващ и според мен недобър ход от руската страна да предяви своя иск към този момент. Сега с този интерес на така наречения инвеститор нещата по някакъв начин добиват логика.

Добиват логика, че Русия ще успее да наложи евентуално своето през други страни и капитали, така ли?

Това вече зависи от управляващите. В момента има решение на НС за спирането на проекта „Белене" и доколкото ми е известно това решение не е променяно.

Така или иначе обаче, когато спряхме „Белене", Вие казахте, че здравият разум е победил. Сега кой печели и кое побеждава?

Според мен в момента ситуацията е по-скоро комична, в някаква степен плашеща, но в никакъв случай не разбираема. Според мен категоричните мнения на този етап биха били преждевременни, тъй като ситуацията трябва да получи някакво окончателно завършване и тогава да коментираме фактите, които са на масата. В момента просто няма нищо повече от това, което имало като проект.

Добре, така да го кажем, вие казвате разбираем и имате своето обяснение. Кой печели от продължаването на тази сага, от това говорене за „Белене" от действията около „Белене", освен хората, които печелят от консултантска дейност и политиците?

Очевидно има много силни интереси проектът да бъде продължен, тъй като без съмнение някои хора ще спечелят много от осъществяването му, но въз основа на информацията и анализите, които имам, аз за себе си имам ясно мнение, че България няма нужда от такава ядрена централа, от която електроенергията ще струва прекалено много, която задълбочава енергийната зависимост на България от Русия и която на всичкото отгоре е със стара технология от 1992 година. Така че за мен решението на правителството беше правилно. Това, което виждаме в момента, не дава на практика яснота каква точно е позицията на правителството в момента.

Обсъждана ли беше по Ваше време опцията за „Белене" като изцяло частен проект, макар на наша територия?

Ядрена централа изцяло частен проект е в известен смисъл нон сенс, тъй като никоя ядрена централа не може да бъде изградена без подкрепата на държавата, най-малкото защото няма компания или застрахователна компания или компания оператор на ядрена централа, която може да гарантира, че в случай на авария ще може да покрие щетите. Сметката на Япония след „Фукушима" до момента е над 300 млрд. долара. Така че от тази гледна точка трябва да има подкрепа на държавата, ако държавата вижда ясен интерес за себе си от съществуването на тази централа. Всички анализи сочат, че нашата енергийна система няма нужда от тази ядрена централа за обезпечаване на нашите нужди от енергия. Този интерес на държавата го няма. От друга страна, за да се изгради нова ядрена централа в Белене и за да бъде свързана тя с енергийната система извън централата трябва да се направят инвестиции в мрежата от порядъка на 700 млн. евро. Това е сума, която по предишния проект „Белене" се предвиждаше да бъде платена от НЕК, не от инвеститора. Така че вторият въпрос е има ли желание държавата да плати 700 млн. евро за енергийната мрежа, за да бъде изградена централата като частен проект. Трето, за да бъде изградена като частен проект, това трябва да бъде инвеститор, който е стратегически, да отговаря на профила, който описах по-рано.

Тепърва тук ще се проучват тези потенциални инвеститори. Правителството им постави седем условия, поискахме и 200 млн. долара или евро гаранция. Всъщност така аварийно НЕК ли спасяваме с всичко това, тази сума която искаме за гаранция?

Аз не знам конкретно каква е тази гаранция и за какво ще служи и при какви условия ще бъде дължима обратно. Така че дори да предположим, че тя бъде платена, то тези средства са предвидени за плащания по проекта, така че не виждам как спасяваме НЕК по този начин. Само хонорарът на архитект-инженера е два пъти повече от тази гаранция, така че просто не виждам как тези пари могат да помогнат по някакъв начин на НЕК.

Актуална е и темата с „Южен поток" на фона на всичко, което се случва между България и Русия. Стана ясно, че май България няма да участва пари в строежа на газопровода, но пък няма и да получава 15 години транзитни такси. Това като договорки как можем да го оценим?

Също не съм сигурен доколко е вярна тази информация. По-скоро не мога да повярвам, че има такава договорка. И в момента България получава около 130 млн. долара транзитни такси годишно по съществуващата транзитна газопреносна система, която е изцяло собственост на Булгартрансгаз. Така че не ми е ясно точно от какви транзитни такси се отказваме, когато целият транзит през България вече влиза през „Южен поток".

От всичко, което казвате, виждам, че не сте оптимист, че Белене ще го бъде?

Не, аз бих бил оптимист, че „Белене" няма да го бъде, така че ако искате оптимизъм, намерете някой, който вярва в този проект. Мисля, че има смисъл да се дава информация на читателите дори на този етап, на който според мен нищо не е ясно от това, което се случва. Днес или утре например могат да се появят нови факти, които да изискват изцяло нов коментар. Аз знам, че правителството е предприело стъпки, свързани с този инвеститор. През януари ние също чрез американското посолство поискахме информация за тази компания от съответните служби в САЩ и информацията, която получихме, в никакъв случай не беше окуражаваща по отношение на перспективите за осъществяването на проекта с този инвеститор.